Hobby brouwen?

100% Bestandscontrole

100% Bestandscontrole

Eenvoudig online bestellen

Eenvoudig online bestellen

<5 werkdagen gratis levering NL

<5 werkdagen gratis levering NL

De echte bierliefhebbers denken graag verder dan alleen maar het lekker drinken van een biertje. Waar het begint met een keer een workshop volgen raak je steeds verder gefascineerd door het proces achter bier. Je schaft voor het eerst een brouwpakket aan en komt erachter hoe leuk het eigenlijk is om je eigen bier te maken. Dan is het moment daar: Je wilt van je passie je hobby maken! Het is tijd om te gaan hobby bierbrouwen! Maar hoe maak je nou van je passie een hobby? Wij helpen je graag bij het ontdekken van het plezier van hobbybrouwen.

Hoe begin je met hobby bierbrouwen? Tips voor beginnende bierbrouwers!

Hoe brouw je je eigen bier? Je kunt namelijk verschillende kanten op als het gaat om hobbybrouwen. Ga je voor pils of craft bier? Ga je misschien wel voor het brouwen van je eigen speciaal bier? Hoeveel wil je gaan maken? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen wanneer je wilt beginnen met hobbybrouwen. 

Heb je de keuze nu gemaakt? Dan is het tijd om te beginnen. Zorg eerst ervoor dat je alle benodigdheden in huis hebt. Dit kun je doen door een brouwpakket te bestellen. Ben je een echte fanatiekeling? Dan kun je er ook voor kiezen om elk ingrediënt zelf los te kopen. Zo heb jij alles zelf in de hand! Naast de juiste ingrediënten is het ook handig om de juiste apparaten in huis te hebben om te kunnen beginnen. Maar wat heb je allemaal nodig om bier te brouwen?

Unieke blauwe bieretiketten
Unieke blauwe en oranje bieretiketten
Unieke oranje bieretiketten

Wat heb je nodig om zelf bier te kunnen hobbybrouwen?

Om te beginnen met hobbybrouwen heb je twee dingen nodig: De juiste apparatuur en de beste ingrediënten. Om te beginnen kijken we eerst naar de apparatuur. Welke apparatuur ben ik nodig om zelf bier te kunnen brouwen? 

Schrootmolen

Om te beginnen ben je een schrootmolen nodig. Met een schrootmolen zorg je ervoor dat je de mout kapot maakt, zodat het zetmeel uit de mout kan maischen. Maak de mout kapot, maar niet te fijn.

Ketel of een grote pan

Een grotere pan of zelfs een ketel is belangrijk te gebruiken tijdens het hobbybrouwen. Kies op basis van hoeveel bier jij wilt hobbybrouwen zelf de grote van de pan of ketel. Dit kan van 10 tot bijvoorbeeld 30 liter zijn. Dit is helemaal aan jou! Als tip geven wij je mee om niet meteen te groot te beginnen. Start met kleinere hoeveelheden om te kunnen oefenen en experimenteren tijdens je eigen bierbrouwproces.

Timer

Tijdens het maischen moet je de tijd goed in de gaten houden. Gebruik een timer of zelfs je eigen telefoon om de tijd van het maischen goed bij te houden. Ga uit van een tijdsbestek van 60 tot 90 minuten.

Thermometer

Tijdens het maischen proces moet je de temperatuur goed in de gaten houden. Je gebruikt namelijk verschillende temperaturen tijdens het proces. Zorg er dus voor dat je een goede thermometer in huis hebt die ook hogere temperaturen aan kan.

SG Meter

Met een ‘’Soortelijk Gewicht’’-meter meet je de vaste stoffen die in de wort zitten. Denk hierbij aan onder andere suikers die vergist worden. Dit moet je meten voor en na de gisting. Met deze getallen kun je uiteindelijk het alcoholpercentage van je bier berekenen. 

Koeler

Het is belangrijk om na het koken de wort snel af te koelen. Wanneer je dit niet snel genoeg doet loopt het gevaar op besmettingen. Om gedoe met je pan of ketel te voorkomen is het gebruik van een spiraalkoeler of platenkoeler een goede tip. Het koelt namelijk ook sneller je wort af.

Gistingsvat

Na het brouwen van je bier moet de wort samen met het gist in een gistingsvat. Hierin zal het gistingsproces plaatsvinden. Zet een een goed waterslot op zodat het koolzuurgas kan ontsnappen en er geen zuurstof in komt. 

Hoelang duurt het om zelf bier te brouwen?

Het brouwproces van hobby bierbrouwen bestaat uit drie fases: Brouwen, vergisting en bottelen. Om te beginnen kijken we eerst naar het brouwen van bier. Het brouwen van bier neemt gemiddeld 6 uur in beslag. Onder deze 6 uur valt het schroten van de mout, het maischen, het filteren en het koken van de wort. Het afkoelen zal ook enige tijd in beslag nemen, maar hierbij kun je de pan of ketel rustig laten staan.

Nadat de wort klaar is, is het tijd voor de vergisting. Dit proces moet je ongeveer 2 weken de tijd geven. Het gistingsproces kun je nog opdelen in twee fases. De hoofdgisting neemt een aantal dagen in beslag. Hierna giet je de inhoud over in een schoon vat. Hierdoor blijft trüb en dode gist achter in het eerste gebruikte vat. Na het overgieten laat je het bier nog 1 week nagisten. 

Als laatste moet je het bier bottelen. Dit is een proces die maar een uur of 2 in beslag zal nemen. Dit is wel afhankelijk van de hoeveelheid bier die je gaat bottelen. Laat het gebottelde bier een weekje staan om het daarna te proeven. Meestal wordt 2 weken aangehouden, maar dit verschilt per biertje. Voordat je begint met bottelen is het ook belangrijk om je bierflesjes goed te reinigen. Maar hoe doe je dit nou goed? Bierflesjes reinigen doe je in een aantal eenvoudige stappen. Hierover vertellen wij je graag meer!

Concluderend kunnen we stellen dat het volledige brouwproces ongeveer een maand in beslag zal nemen, waarbij je ongeveer 10 uur actief bezig zal zijn. Naarmate je het vaker doet en er meer gevoel bij krijgt, zal je het proces zo kunnen verfijnen dat je er ongeveer 8 uur actief aan zult besteden. 

Nu je alles weet over wat je nodig bent om te gaan hobbybrouwen en hoeveel tijd je er aan zult besteden, wil je natuurlijk ook weten hoe je precies moet brouwen. Want hoe brouw je bier? Daar weten wij ook alles van. Lees onze bier brouwen blog om te weten te komen hoe jij nu aan de slag kunt gaan met het brouwen van je eigen bier. 

Voor de echte hobbybrouwers: Stel je eigen bieretiket samen! 

Om het proces helemaal compleet te maken kun je er ook voor kiezen om je bierflesjes te etiketteren. Dit kan namelijk goed bij Eshuis. Bieretiketten kun je eenvoudig zelf maken en samenstellen. Geef je etiket de uitstraling en naam zodat deze op zal vallen in de schappen. Naast het maken van een ontwerp bieretiket heb je ook verschillende samenstellingen materiaal en vormen etiketten. Hier geven wij een voorbeeld van een geschikte samenstelling:

    • Materiaal: Papier Wit (Afneembaar)
    • Vorm: Rechthoek Liggend
    • Formaat: 180 x 90 mm

Tijdens het bestelproces zullen meer specificaties naar voren komen. Maar voor het ontwerpen van je eigen bieretiket is dit de informatie die jij nodig bent om met het ontwerp te kunnen beginnen. 

Bestel je bieretiketten voor je eigen gebrouwde bier bij Eshuis

Nu je alles weet over de benodigdheden van hobbybrouwen en hoe je een etiket samenstelt, is het tijd om je eigen etiketten te bestellen. Bieretiketten drukken en bestellen doe je gemakkelijk online bij Eshuis in de webshop. Dit kan in kleine, maar ook in grote oplages. Wij denken graag met je mee over de meest geschikte mogelijkheid. Voor vragen kun je altijd contact met ons opnemen. Wij staan je graag te woord! 

Naast het etiketteren van bierflesjes is het ook mogelijk om bierblikken met eigen etiket te bestellen. Weet je niet zeker of bier in blik wat voor jou is? Hier geven wij je ook graag uitleg over. Want wat kies jij: bier uit blik of bier uit fles. De mogelijkheden zijn oneindig, en daar helpen wij je graag bij. Benieuwd naar onze materialen en etiketten? Vraag nu je eigen sample pakket aan en ontdek wat Eshuis te bieden heeft. 

Vraag direct gratis samples aan

Bestel hier bieretiketten

  • Direct bestellen
    Formaat_500_x_375_-_bieretiketten_1.jpg
    Bieretiketten drukken
    Bestel hier jouw eigen bieretiketten. Maak je eigen ontwerp en lever deze bij ons aan. Kies het juiste formaat en materiaal om zo het beste resultaat te krijgen!
  • Direct bestellen
    Formaat_500_x_375_-_Halsetiketten.jpg
    Halsetiketten drukken
    Halsetiketten nodig? Geef extra opmaak aan jouw bierflesjes met de halsetiketten van Eshuis. Maak je eigen ontwerp en ontdek de mogelijkheden van onze halsetiketten voor jouw bierflesjes.
  • Direct bestellen
    Formaat_500_x_375_-_Duurzaam_kunststof_webshpo.jpg
    Duurzame etiketten
    Op zoek naar duurzame etiketten? Onze etiketten zijn van hoge duurzame kwaliteit gemaakt. Ga voor een verantwoorde oplossing met de duurzame bieretiketten van Eshuis. Ontdek snel de mogelijkheden
  • Direct Bestellen
    Formaat_500_x_375_-_Sluitzegel_20_x_95_mm_2.jpg
    Sluitzegels bestellen
    Sluitzegels bestellen voor jouw bierflesjes? Ontdek de mogelijkheden met de sluitzegels van Eshuis. Geef jouw bierflesjes de extra perfectie die het nodig heeft. Bekijk wat allemaal kan met de sluitzegels van Eshuis.