Zelf wijn maken: In 6 stappen je eigen wijn gemaakt!

100% Bestandscontrole

100% Bestandscontrole

Eenvoudig online bestellen

Eenvoudig online bestellen

<5 werkdagen gratis levering NL

<5 werkdagen gratis levering NL

Hoe maak je wijn? Zelf wijn maken in 6 stappen uitgelegd! 

Wil je je eigen wijn maken? Zelf wijn maken doe je gemakkelijk in 6 stappen. Wijn is een typisch voorbeeld van een ambachtelijk en eeuwenoud product. Bij het zelf wijn maken draait alles om de smaak, de kwaliteit en de details. Naast dat je bezig gaat met het produceren van de wijn, is het ook belangrijk om te bedenken waar je de wijn vervolgens in gaat bewaren. Ga je de wijn bottelen in flessen? Dan is het wel zo leuk hier je eigen etiketten aan toe te voegen. Hier kunnen wij je bij helpen. Bij Eshuis laat je je wijnetiketten drukken, zoals jij dit wilt. Ontwerp je eigen etiket, kies je materiaal en afwerking en bestel je etiketten online in onze webshop. Vervolgens kun je deze gemakkelijk handmatig op je wijnflessen plakken. Je wijn is nu helemaal klaar voor gebruik! Ga je de uitdaging aan en wil je een eigen wijn maken? In deze blog lees je stap voor stap hoe jij je eigen wijn kunt maken.

Wijnetiketten bestellen

Stap 1 | Wat zijn de benodigdheden voor het maken van wijn?

Een goed begin is het halve werk. Voordat je aan de slag kunt met het maken van je eigen wijn, dien je een aantal voorbereidingen te treffen. Zorg er onder andere voor dat je alle benodigdheden in huis hebt: twee gistingsflessen, waterslot, roerspaan, zuurmeter (of acidometer), hydrometer, maatglas, citroensap, sinaasappelsap, suiker, gistvoedingszout, wijngist, zeef, suikerstroop, pecto-enzymen, emmer en natuurlijk de druiven.

Stap 2 | Zelf witte of rode wijn maken van druiven 

Nadat je alle benodigdheden verzamelt hebt kun je beginnen met zelf wijn maken. Je begint met het verzamelen van je druiven, dit kan uit je eigen tuin maar je kan ze natuurlijk ook uit de winkel halen. Het hangt er natuurlijk vanaf of je witte wijn of rode wijn wilt gaan maken. Allereerst spoel je de druiven goed schoon met koud water. Haal vervolgens de takjes van de druiven. Wees secuur! Je wilt natuurlijk geen takjes tussen je druiven tegenkomen. Als je dit hebt gedaan kun je de druiven fijn stampen, dit kun je doen in een emmer. Hoe beter je dit doet, hoe meer smaak en kleur je uit de druiven haalt. Wanneer dit allemaal goed is gebeurd voeg je de pecto-enzymen toe. Hiervoor geldt 2-4 ml per 10 liter. Hierna stamp je het nog eens goed door, waarna je de emmer met een doek of deksel afsluit. Zorg ervoor dat er wel zuurstof bij kan maar geen fruitvliegjes. Laat dit geheel vervolgens ongeveer 12 uur rusten. 

Stap 3 | Hoe meet je het alcoholpercentage tijdens het wijn maken?

De derde stap is het meten van je alcoholpercentage in je wijn. Dit is een belangrijke stap tijdens het wijn maken, maar hoe doe je dit? Allereerst meet je de zuurgraad op. Doe dit met behulp van een acidometer of een zuurmeter. Vervolgens meet je het suikergehalte aan de hand van een hydrometer. Op basis van de resultaten kun je bepalen of je meer suiker moet toevoegen, je de most wilt verdunnen of juist zuurder wilt maken.

Hoe je dit precies doet leggen wij nog eens stap voor stap uit: pak allereerst een maatglas (200 ml) en vul deze met de most. Laat vervolgens de hydrometer in de most dobberen om het suikergehalte te meten. Om een alcoholpercentage van 10% te bereiken zou je op de hydrometer ongeveer 1078 moeten kunnen aflezen (dit is ongeveer 168 gram suiker per liter most). Wil je dus een hoger alcoholpercentage dan moet je nog extra suiker toevoegen.

Wijn met kurk
Proosten met wijnglazen
Verschillende kurken

Stap 4 | Het gistingsproces van je zelfgemaakte wijn

Nadat het alcoholpercentage goed zit, begint het gistingsproces van je wijn. Begin met het maken van een giststarter. Giet gekookt en afgekoeld water samen en voeg hier sinaasappelsap, citroensap, 50 gram suiker en gistvoedingszout aan toe. Laat dit vervolgens een tijdje staan. Ook hier geldt weer: er moet zuurstof bij kunnen, maar zorg ervoor dat er geen fruitvliegjes in komen. 

Voeg dit geheel vervolgens toe aan je most (geperste druiven) en wacht zo een 24 tot 48 uur. Let op: dek het geheel altijd af zodat er geen fruitvliegjes bij komen. Na 24 uur kan het gistingsproces op gang komen. Je kunt tussendoor nog suiker toevoegen en alles goed mengen. Laat het hierna nog eens ongeveer 48 tot 72 uur gisten. Hierna kun je de vellen en pitten uit de most halen, doe dit het liefst met een plastic zeef. 

Stap 5 | Hoe wordt mijn wijn helder van kleur?

Hoe word je wijn nu helder van kleur? En wanneer kun je je wijn drinken? Hier gaat nog wel wat tijd overheen. Wanneer je alle vellen en pitten uit je sap hebt gehaald, giet je dit over in een gistingsfles. Doe dit met behulp van een trechter en een zeef. Voeg hier vervolgens nog wat extra suikerstroop aan toe en een beetje gistvoedingszout. Laat dit vervolgens twee tot drie weken staan. 

Na twee tot drie weken is je wijn als het goed is al wat helderder geworden, klaar is die helaas nog niet. Onderaan de gistingsfles zul je namelijk veel drap vinden, waar je vanaf moet komen. Doe dit door het geheel over te gieten in een andere gistingsfles, zonder de drap natuurlijk. Laat deze fles vervolgens drie tot vier weken rusten. 

Nu ben je bijna klaar, schenk je wijn nog één laatste keer over in een schone gistingsfles, voeg hier extra suikerstroop aan toe en sluit hem met een waterslot. Dit geheel mag je ongeveer 2 tot 4 maanden laten staan totdat je zelfgemaakt wijn helder is. Hierna is je wijn klaar! 

Stap 6 | Wijn maken klaar? Bottel en etiketteer je eigen gemaakte wijn!

Nadat je je wijn 2 tot 4 maanden hebt laten staan, zit het maken van je eigen wijn erop! Het is nu tijd om je wijn in mooie wijnflessen te presenteren. Hierbij speelt de fles natuurlijk een belangrijke rol, maar nog belangrijker is het wijnetiket maken! Met onze tips weet jij hoe je na het maken van de wijn een passend wijnetiket kunt maken. Is je ontwerp inmiddels al klaar? Dan kun je bij Eshuis ook je wijnetiketten bestellen. Ook voor champagne met eigen etiket hebben wij de perfecte oplossing. Wij leveren etiketten op rol van de allerhoogste kwaliteit voor jouw wijnfles. Maak de keuze uit verschillende materialen etiketten, en ontwerp een design wat echt bij jou past. Val op met je wijnetiketten door uniek te zijn! Wij helpen je graag hierbij, zo garanderen wij de beste kwaliteit waardoor wij jouw wijnflessen tot een succes helpen maken!