Sustainability: duurzaam produceren en verpakken bij HG

Sustainability wordt steeds belangrijker. Het is een breed thema dat op een hele organisatie (en de omgeving) een positieve impact kan hebben als je het goed aanpakt. In deze blog vertelt onze klant HG meer over hun ontwikkelingen op het gebied van duurzaam ondernemen en hoe zij een gehele duurzame productlijn hebben opgezet. Inclusief milieuvriendelijke verpakking. In deze blog nemen we je mee in de stappen die HG heeft gezet om tot een duurzaam product te komen.

Sustainability: duurzaam produceren en verpakken bij HG

Iedereen kent het merk HG. De kans is groot dat jij ook HG schoonmaakmiddelen in huis hebt. Het afgelopen jaar heeft HG een nieuwe lijn producten ontwikkeld: de HG ECO-lijn. Met deze nieuwe ECO-lijn wil HG de footprint van de organisatie verkleinen. Het is één van de stappen die ze hebben gezet richting  duurzaam ondernemen. HG heeft een projectgroep aangesteld om de organisatie te verduurzamen. Elk gedeelte van de organisatie zal bijdragen aan deze verduurzaming, denk aan:

 • Nieuwe (ecologische) recepturen van de producten;
 • Duurzame verpakkingen;
 • Optimaliseren van het productieproces;
 • Verbeterde logistieke processen.

Duurzame etiketten
duurzame verpakking

De duurzame producten van HG

Dankzij deze projectgroep heeft HG recent een grote stap  gezet: het ontwikkelen van de HG ECO lijn. Een serie producten met drie uitgangspunten:

 • Minder belastend voor het milieu. Dankzij: de samenstelling van de producten en duurzaam verpakkingsmateriaal.
 • Even effectief qua schoonmaak als de huidige HG producten (De slogan is niet voor niets; HG, doet wat het belooft)
 • Toepassing en gebruiksgemak zijn gelijk aan reguliere assortiment.

De productlijn is een strategische keuze. HG wil hun doelgroep uitbreiden met consumenten die duurzaamheid belangrijk vinden. Door deze nieuwe ecologische productlijn, met bijpassende positionering, wil HG deze groep consumenten aanspreken. 

Productontwikkeling van de HG ECO-lijn

De inhoud van de ECO-producten zijn volledig door HG zelf ontwikkeld. De afdeling Techology & Research is hier verantwoordelijk voor. De verpakking hebben ze gedeeltelijk zelf ontwikkeld. Al jaren is de productie van de kunststof flessen in eigen beheer. Wij als Eshuis hebben een bijdrage geleverd voor de zelfklevende etiketten. De labels moeten aansluiten bij het duurzame aspect, daarom hebben we samen gekeken naar de best passende duurzame verpakkingsoplossing..

Schone recepturen

De nieuwe recepturen zijn vrij van: conserveringsmiddelen, fosfaten & fosfonaten; kleurstoffen, microplastics, allergenen & parabenen, chloor en glycerine.

Volledig recyclebare kunststof fles

Zoals gezegd produceert HG zelf de flessen voor de verschillende schoonmaakmiddelen. Voor de ECO-lijn is de samenstelling van de fles ook gewijzigd. Zo wordt er geen kleurstof meer toegevoegd waardoor de flessen semi-transparant zijn. Alle onderdelen zijn nu volledig recyclebaar.

Zelfklevende etiketten uit restproducten

Normaal gesproken maakt HG gebruik van kunststof materiaal verkregen uit de fossiele brandstof aardolie. Dit is een standaard en veelvoorkomend materiaal. De etiketten die voor deze duurzame productlijn zijn geproduceerd, zijn gedrukt op PP Forest materiaal. Dit kunststof materiaal is gemaakt van een rest-product van hout; hars. Gebruik maken van fossiele brandstoffen zoals olie wordt hierdoor verleden tijd. Daarnaast is dit materiaal dunner dan het standaard materiaal. Een besparing van maar liefst 30% materiaal (en dus nog veel meer fossiele bronnen).

Formaat_560_x_526_-_HG_3.jpg

De introductie van de ECO-lijn

Het gehele ontwikkelingsproces van de ECO-lijn is gestart in mei 2019. In het derde kwartaal van 2020 lagen de producten bij een geselecteerde supermarktketen in de schappen. HG heeft er voor gekozen om de eerste maanden de producten exclusief te verkopen bij deze specifieke supermarktketen. In België zijn de producten verkrijgbaar bij Delhaize. Na een aantal maanden zullen de producten overal verkrijgbaar zijn. De eerste resultaten zijn goed. Consumenten zijn zeer te spreken over de nieuwe serie. Na een paar maanden worden de producten verder uitgerold in Nederland en België en uiteindelijk ook in andere Europese landen.

De samenwerking van HG en Eshuis

Op basis van de eerste resultaten kan er gesteld worden dat de productie van dit duurzame product een succes is. Een succesvolle introductie valt of staat met het perfect laten aansluiten van alle schakels in de keten. Eshuis heeft diverse specialisten in huis, waaronder Martina Fidder: salesmanager en duurzaamheidsspecialist. Zij is nauw betrokken geweest bij dit project. Martina Fidder: “HG heeft ons direct betrokken bij de ontwikkeling van deze nieuwe lijn. Wij waren echt aanwezig in de kraamkamer van dit product. Dit heeft ons de mogelijkheid gegeven om met verschillende partners te zoeken naar de best passende oplossingen voor de vraag van HG. In een aantal denktank sessies met partners en medewerkers van HG zijn we tot de best passende oplossing gekomen. We hebben samen met HG een fantastisch duurzaam product neergezet. Een echte aanwinst in het retailkanaal.”

Formaat_560_x_526_-_HG_4.jpg

De tip van HG voor andere ondernemers op het gebied van duurzaamheid

De blog sluiten we af met een tip van de professional zelf. Wanneer je wilt verduurzamen als organisatie is het volgende van belang volgens John Zentveld, Senior Product Manager HG: “Kijk heel kritisch naar je eigen bedrijfsprocessen, houd alles tegen en licht en kijk waar je processen kan verbeteren”  Oftewel, overal in je hele proces zijn verbeteringen door te voeren die zorgen voor een kleinere footprint. Of het nu gaat om een efficiënter productieproces (minder afval) of een duurzame verpakking (minder materiaal, of hernieuwbare bronnen), wij helpen jou daar graag bij! 

Wil jij ook jouw verpakking verduurzamen?

Wil jij gaan voor meer duurzaamheid in je bedrijf? Eshuis helpt jou hier graag bij! Grotere oplages of maatwerk nodig? Via ons offerteformulier kun je eenvoudig informatie aanvragen. Direct mailen kan uiteraard ook, stuur je aanvraag naar maatwerk@eshuis.nl. We nemen binnen 24 uur op werkdagen contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Vraag gratis duurzame samples aan

De basis van een sustainable verpakking ligt bij het materiaal. Vraag een sample pakket aan en ontdek de mogelijkheden van duurzaam verpakken. 

Vraag gratis duurzame samples aan

Heb je juist kleine oplages nodig? Je kunt bij ons gemakkelijk duurzame etiketten en stickers bestellen. Zelfklevende etiketten op rol met eigen design of ontwerp leveren wij al binnen vijf werkdagen. Ook kun je eerst een gratis sample pakket aanvragen om te kijken welk materiaal voor stickers en etiketten het best bij jou product past.

Duurzame verpakkingen

 • Offerte aanvragen
  Verduurzaam de shrink sleeve met een perforatie
  Duurzame shrink sleeve
  Duurzame verpakking inzetten? Kies voor een verwijderbare shrink sleeve met perforatie.
 • Offerte aanvragen
  Formaat_500_x_375_-_Vierkant.jpg
  Duurzame zelfklevende etiketten
  Op zoek naar een duurzame verpakking? Bekijk ons assortiment duurzame zelfklevende etiketten.
 • Direct bestellen
  Duurzame etiketten bestellen
  Duurzame stickers
  Duurzame stickers nodig in een kleine oplage? Bestel hier jouw zelfklevende etiketten op duurzaam materiaal