Hoe brouw je bier?

100% Bestandscontrole

100% Bestandscontrole

Eenvoudig online bestellen

Eenvoudig online bestellen

<5 werkdagen gratis levering NL

<5 werkdagen gratis levering NL

Hoe brouw je bier? In 10 stappen zelf bier brouwen!

De echte bierliefhebbers onder ons willen natuurlijk niet anders dan ook hun eigen bier kunnen maken. En dat is zeker mogelijk! In 10 stappen leer jij precies hoe je zelf bier kunt brouwen en bottelen. Je hebt hiervoor ook zeker geen grote installaties nodig. Met een aantal hulpmiddelen kunnen ook de mensen die willen hobbybrouwen beginnen met het brouwen van bier. Dit zijn de 10 stappen hoe jij bier brouwt.

1. Schroten

De eerste stap in het bierbrouwproces is het schroten van de mout. Met schroten bedoelen we het kapot maken van mout. Maak de mout kapot, maar maak hem niet helemaal fijn. Het is vooral belangrijk dat de korrel opengebroken wordt. 

2. Maischen 

Met maischen bedoelen we het verwarmen van de mout. Bij het verwarmen van de mout op de juiste manier komen de enzymen vrij. Die enzymen zetten het zetmeel om tot suiker. Je bepaalt hierdoor de smaak van het bier. Deze suikers zorgen later in het proces ook voor het alcohol in het bier. Hoe hoger de temperatuur, hoe zoeter je biertje zal worden. Hoe lager de temperatuur, hoe droger jouw biertje zal zijn.

3. Filteren en Spoelen

Wanneer het maischproces klaar is wil je het beslag filteren en spoelen. Door dit te doen krijg je een heldere vloeistof die je scheidt van de moutresten. Gebruik hiervoor een kop filter of een goede zeef. Daarbij giet je voorzichtig schoon water over de moutresten in de zeef om alle suikers eruit te spoelen. Wat er nu overblijft is wort

4. Koken van de wort

Met de wort die je in de vorige stap hebt overgehouden ga je nu aan de slag. De wort moet nu gekookt worden. Dit doe je voor ongeveer 75 minuten. Tijdens dit kookproces voeg je in verschillende momenten hop en eventueel kruiden toe. Elke type bier heeft zijn eigen invulling van de hop, bekijk dus goed van te voren welk soort bier jij wilt brouwen. In het begin van het koken met hop, zal de hop een bittere smaak geven. De hop die je later toevoegt zorgt voor een fijne aroma en geur. 

5. Koelen van de wort

Nadat je het kookproces hebt afgerond moet je de wort weer terug koelen. Dit moet je zo snel mogelijk doen, want hoe langer je wacht, hoe groter de kans is dat de wort besmet raakt met bacteriën of infecties. Koel de wort af tot rond de 20 graden. Voeg daarna de gist toe, waardoor het gistingsproces kan beginnen. 

6. Gisten

Tijdens het gistingsproces worden de suikers die je hebt omgezet naar alcohol. Naast dat hop zijn eigen verwerking heeft, geldt dit ook voor gist. Elke soort gist heeft zijn eigen optimale vergistingstemperatuur. De temperatuurverschillen zorgen voor verschillende smaakbelevingen.

7. Lageren

Wanneer de vergisting klaar is kun je beginnen met het bier te lageren. Bij het lageren rijpt het bier waardoor de aroma en geur verbeterd. De echte brouwers doen dit proces in een stalen tank, maar voor de hobbyisten is een goed vat ook zeer geschikt. Zet hier een goed waterslot op zodat het koolzuurgas kan ontsnappen en er geen zuurstof bij komt.

8. Bottelen

Nu het bier maken volledig klaar is, kun je beginnen met het bottelen van het bier. Maar hoe lang duurt bottelen? Gemiddeld neemt het bottelen van bier 2 uur in beslag. Naast het op de fles zetten van je bier kun je ook kijken naar de optie om te kiezen voor blik. Sluit tijdens het bottelen de in dit geval flesjes goed luchtdicht af. Nadat je dit hebt gedaan, laat je de flesjes eerst nog ongeveer 2 weken staan. Tijdens deze 2 weken vergist het bier nog een klein beetje in de fles. Hierdoor ontstaat een mooie schuimkraag op je bier en zal de smaak op zijn best zijn. Voordat je begint met bottelen is het belangrijk om je bierflesjes goed te reinigen. Bierflesjes reinigen doe je in een aantal eenvoudige stappen. Hierover vertellen wij je in onze blog graag meer. 

9. Etiketteren van de fles

Nu je bier in de fles zit is het tijd om door te pakken. Je kunt er voor kiezen om van je eigen gemaakte bier te genieten met vrienden en familie, maar hoe vet is het om met jouw eigen gemaakte bier de markt op te kunnen gaan! Ontwerp daarom je eigen bier label en maak bieretiketten voor op jouw bierflesjes. Dit kunnen gewone bieretiketten zijn, maar ook extra’s zoals sluitzegels of halsetiketten. Laat jouw bier opvallen bij de mensen.

Bieretiketten bestellen

10. Genieten of verkopen!

Je biertjes zijn nu helemaal af. Met of zonder etiketten, jij kunt genieten van je eigen gemaakte bier. Ga in het begin van je leerproces vooral met bekenden je eigen bier proeven. Ontwikkel het proces en je eigen bier zodat jij met echt unieke biertjes de markt op kan gaan. Want hoe bijzonder zou het zijn om jouw eigen biertjes in de winkel te zien!

Welke ingrediënten heb ik nodig om zelf bier te brouwen?

Voor het maken van bier heb je 4 basis ingrediënten nodig. De 4 hoofd ingrediënten van bier zijn namelijk: water, graan, gist en hop. Elke ingrediënt wordt op zijn eigen manier toegepast tijdens het bierbrouwproces. Om te beginnen kijken we eerst naar het water.

Bier bestaat namelijk voor 90% uit water. De smaak van het bier hangt hierbij ook af van welk soort water je kiest. Dit kan namelijk mineraalwater zijn of gewoon eigen kraanwater. Het maakt in principe niet uit welke je kiest, want de kwaliteit van beide zijn in Nederland erg hoog. Wat wel belangrijk is, is om het water goed te zuiveren.

Voor het maken van bier heb je een graansoort nodig. De meest gebruikte graan voor het maken van bier is gerst. Gerst geeft het bier een intense smaak, heeft een grotere hoeveelheid zetmeel en is zeer goed bewerkbaar. Naast gerst kun je ook gebruik maken van haver, tarwe, rijst, maïs, rogge, etc. Elke type graan zal op zijn eigen manier een bijdrage leveren aan de smaak en kleur van het bier. 

Hop is van origine een conserveringsmiddel in het bier. Hop was namelijk een ingrediënt dat bescherming biedt tegen schadelijke schimmels en organismen. Nu wordt hop gebruikt omdat het een bittere maar verfijnde smaak geeft aan het bier. Daarom is hop ook onmisbaar in het bierbrouwproces. 

Het toevoegen van gist zorgt ervoor dat de suikers in het bier worden omgezet naar alcohol en koolstofdioxide. Gist geeft daarnaast ook echt smaak aan het bier. Je hebt gist op veel verschillende manieren. De kweker kan namelijk zelf de smaak en geurstoffen bepalen, zoals banaan en kruidnagel. Je gebruikt meestal één soort gist, want als je meer soorten gist gebruikt kan het gaan contamineren. 

Nu je het stappenplan weet om bier te brouwen en wat je daarbij nodig bent qua ingrediënten om het te maken, kun je al bijna beginnen. Je moet namelijk ook nog ervoor zorgen dat je de juiste apparatuur hebt om te kunnen brouwen. Dit is voor de echte hobby brouwers. Hierover vertellen wij je alles zodat jouw bierbrouwproces een succes wordt! 

Hoelang duurt het om zelf bier te brouwen?

Het brouwproces van hobby bierbrouwen bestaat uit drie fases: Brouwen, vergisting en bottelen. Om te beginnen kijken we eerst naar het brouwen van bier. Het brouwen van bier neemt gemiddeld 6 uur in beslag. Onder deze 6 uur valt het schroten van de mout, het maischen, het filteren en het koken van de wort. Het afkoelen zal ook enige tijd in beslag nemen, maar hierbij kun je de pan of ketel rustig laten staan.

Nadat de wort klaar is, is het tijd voor de vergisting. Dit proces moet je ongeveer 2 weken de tijd geven. Het gistingsproces kun je nog opdelen in twee fases. De hoofdgisting neemt een aantal dagen in beslag. Hierna giet je de inhoud over in een schoon vat. Hierdoor blijft trüb en dode gist achter in het eerste gebruikte vat. Na het overgieten laat je het bier nog 1 week nagisten. 

Als laatste moet je het bier bottelen. Dit is een proces die maar een uur of 2 in beslag zal nemen. Dit is wel afhankelijk van de hoeveelheid bier die je gaat bottelen. Laat het gebottelde bier een weekje staan om het daarna te proeven. Meestal wordt 2 weken aangehouden, maar dit verschilt per biertje. 

Concluderend kunnen we stellen dat het volledige brouwproces ongeveer een maand in beslag zal nemen, waarbij je ongeveer 10 uur actief bezig zal zijn. Naarmate je het vaker doet en er meer gevoel bij krijgt, zal je het proces zo kunnen verfijnen dat je er ongeveer 8 uur actief aan zult besteden. 

Bier brouwpakketten nodig om zelf te beginnen? Bestel je eigen brouwpakket bij Brouwbroeders

Wil je graag beginnen met het brouwen van je eigen bier? Bij onze vrienden van Brouwbroeders hebben ze het perfecte brouwpakket om te beginnen met het brouwen van je eigen bier. In de brouwpakketen van Brouwbroeders zit alles wat jij nodig bent om het lekkerste bier te maken. Hierbij kun je kiezen uit diverse soorten speciaalbier zoals Blond, IPA, Tripel, Dubbel, Stout, etc. Eén pakket geeft je 5 liter aan heerlijk zelf gebrouwen bier. Dus wacht niet langer en start vandaag nog met het brouwen van je eigen bier met de brouwpakketten van Brouwbroeders. 

Je eigen gemaakte bier laten etiketteren? Bestel je eigen bieretiketten bij Eshuis

Is je bierbrouwproces al helemaal klaar en wil je graag doorpakken? Maak je bier af met de bieretiketten van Eshuis. Je kunt bieretiketten bestellen bij ons in de webshop. Op deze manier ga je voor gepersonaliseerd bier. Naast enkel etiketten bestellen is het ook mogelijk om een kant en klaar bierpakket te bestellen. Dit kan namelijk bij Persoonlijk Biertje. Hier heb je deze keuze uit diverse soorten speciaalbier die je kunt bestellen met je eigen ontworpen etiket. Ook voor extra opmaak aan jouw bierflesjes kun je terecht bij Eshuis. Heb je bijvoorbeeld al een gedacht aan halsetiketten of sluitzegels voor jouw bierflesjes? Deze geven een extra opmaak aan de bierflesjes, zodat jouw bier nog beter zal opvallen in de schappen. Weet je niet goed hoe je moet beginnen? Wij helpen je graag! Je kunt altijd contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

Bestel hier bieretiketten

  • Direct bestellen
    Formaat_500_x_375_-_bieretiketten.jpg
    Bieretiketten
    Stel hier jouw bieretiket samen. Met een mooi bier etiket zorg je ervoor dat jouw bier in het oog springt!
  • Direct bestellen
    Formaat_500_x_375_-_Halsetiketten.jpg
    Halsetiketten
    Stel jouw halsetiket eenvoudig samen in onze etikettenconfigurator. In slechts 4 stappen jouw bier- of halsetiket op rol samenstellen en laten bedrukken.
  • Direct bestellen
    Formaat_500_x_375_-_Duurzaam_kunststof_webshpo.jpg
    Duurzame etiketten
    Bij Eshuis bestel je gemakkelijk online kwalitatieve duurzame etiketten op rol. Een milieubewuste oplossing voor een mooie uitstraling van jouw product.
  • Direct Bestellen
    Formaat_500_x_375_-_Sluitzegel_20_x_95_mm_2.jpg
    Sluitzegels bestellen
    Sluitzegels bestellen voor jouw bierflesjes? Ontdek de mogelijkheden met de sluitzegels van Eshuis. Geef jouw bierflesjes de extra perfectie die het nodig heeft. Bekijk wat allemaal kan met de sluitzegels van Eshuis.