Hoe brouw je bier?

Hoe brouw je bier? In deze 10 stappen kun jij zelf bier brouwen!

De echte bierliefhebbers onder ons willen natuurlijk niet anders dan ook hun eigen bier kunnen maken. En dat is zeker mogelijk! In 10 stappen leer jij precies hoe je zelf bier kunt brouwen en bottelen. Je hebt hiervoor ook zeker geen grote installaties nodig. Met een aantal hulpmiddelen kunnen ook de mensen die willen hobbybrouwen beginnen met het brouwen van bier. Dit zijn de 10 stappen hoe jij bier brouwt.

1. Schroten

Om te beginnen met bierbrouwen heb je mout nodig. Mout zijn ontkiemde granen. Hierdoor kunnen de enzymen in de graan zetmeel omzetten naar suiker. Om dit zetmaal te kijken moet je schroten. Met schroten bedoelen we het kapot maken van mout. Maak de mout kapot, maar maak hem niet helemaal fijn. Het is vooral belangrijk dat de korrel opengebroken wordt. Door deze stap toe te passen komt zetmeel 

2. Maischen 

Met maischen bedoelen we het verwarmen van de mout. Bij het verwarmen van de mout op de juiste manier komen de enzymen vrij. Die enzymen zetten het zetmeel om tot suiker. Je bepaalt hierdoor de smaak van het bier. Deze suikers zorgen later in het proces ook voor het alcohol in het bier. Hoe hoger de temperatuur, hoe zoeter je biertje zal worden. Hoe lager de temperatuur, hoe droger jouw biertje zal zijn.

3. Filteren en Spoelen

Wanneer het maischproces klaar is wil je het beslag filteren en spoelen. Door dit te doen krijg je een heldere vloeistof die je scheidt van de moutresten. Gebruik hiervoor een kop filter of een goede zeef. Daarbij giet je voorzichtig schoon water over de moutresten in de zeef om alle suikers eruit te spoelen. Wat er nu overblijft is wort

4. Koken van de wort

Met de wort die je in de vorige stap hebt overgehouden ga je nu aan de slag. De wort moet nu gekookt worden. Dit doe je voor ongeveer 75 minuten. Tijdens dit kookproces voeg je in verschillende momenten hop en eventueel kruiden toe. Elke type bier heeft zijn eigen invulling van de hop, bekijk dus goed van te voren welk soort bier jij wilt brouwen. In het begin van het koken met hop, zal de hop een bittere smaak geven. De hop die je later toevoegt zorgt voor een fijne aroma en geur. 

5. Koelen van de wort

Nadat je het kookproces hebt afgerond moet je de wort weer terug koelen. Dit moet je zo snel mogelijk doen, want hoe langer je wacht, hoe groter de kans is dat de wort besmet raakt met bacteriën of infecties. Koel de wort af tot rond de 20 graden. Voeg daarna de gist toe, waardoor het gistingsproces kan beginnen. 

6. Gisten

Tijdens het gistingsproces worden de suikers die je hebt omgezet naar alcohol. Naast dat hop zijn eigen verwerking heeft, geldt dit ook voor gist. Elke soort gist heeft zijn eigen optimale vergistingstemperatuur. De temperatuurverschillen zorgen voor verschillende smaakbelevingen.

7. Lageren

Wanneer de vergisting klaar is kun je beginnen met het bier te lageren. Bij het lageren rijpt het bier waardoor de aroma en geur verbeterd. De echte brouwers doen dit proces in een stalen tank, maar voor de hobbyisten is een goed vat ook zeer geschikt. Zet hier een goed waterslot op zodat het koolzuurgas kan ontsnappen en er geen zuurstof bij komt.

8. Bottelen

Nu het bier maken volledig klaar is, kun je beginnen met het bottelen van het bier. Maar hoe lang duurt bottelen? Gemiddeld neemt het bottelen van bier 2 uur in beslag. Naast het op de fles zetten van je bier kun je ook kijken naar de optie om te kiezen voor blik. Sluit tijdens het bottelen de in dit geval flesjes goed luchtdicht af. Nadat je dit hebt gedaan, laat je de flesjes eerst nog ongeveer 2 weken staan. Tijdens deze 2 weken vergist het bier nog een klein beetje in de fles. Hierdoor ontstaat een mooie schuimkraag op je bier en zal de smaak op zijn best zijn. Voordat je begint met bottelen is het belangrijk om je bierflesjes goed te reinigen. Bierflesjes reinigen doe je in een aantal eenvoudige stappen. Hierover vertellen wij je in onze blog graag meer. 

9. Etiketteren van de fles

Nu je bier in de fles zit is het tijd om door te pakken. Je kunt er voor kiezen om van je eigen gemaakte bier te genieten met vrienden en familie, maar hoe vet is het om met jouw eigen gemaakte bier de markt op te kunnen gaan! Ontwerp daarom je eigen bier label en maak bieretiketten voor op jouw bierflesjes. Dit kunnen gewone bieretiketten zijn, maar ook extra’s zoals sluitzegels of halsetiketten. Laat jouw bier opvallen bij de mensen.

Bieretiketten bestellen

10. Genieten of verkopen!

Je biertjes zijn nu helemaal af. Met of zonder etiketten, jij kunt genieten van je eigen gemaakte bier. Ga in het begin van je leerproces vooral met bekenden je eigen bier proeven. Ontwikkel het proces en je eigen bier zodat jij met echt unieke biertjes de markt op kan gaan. Want hoe bijzonder zou het zijn om jouw eigen biertjes in de winkel te zien!

Hoelang duurt het om zelf bier te brouwen?

Het brouwproces van hobby bierbrouwen bestaat uit drie fases: Brouwen, vergisting en bottelen. Om te beginnen kijken we eerst naar het brouwen van bier. Het brouwen van bier neemt gemiddeld 6 uur in beslag. Onder deze 6 uur valt het schroten van de mout, het maischen, het filteren en het koken van de wort. Het afkoelen zal ook enige tijd in beslag nemen, maar hierbij kun je de pan of ketel rustig laten staan.

Nadat de wort klaar is, is het tijd voor de vergisting. Dit proces moet je ongeveer 2 weken de tijd geven. Het gistingsproces kun je nog opdelen in twee fases. De hoofdgisting neemt een aantal dagen in beslag. Hierna giet je de inhoud over in een schoon vat. Hierdoor blijft trüb en dode gist achter in het eerste gebruikte vat. Na het overgieten laat je het bier nog 1 week nagisten. 

Als laatste moet je het bier bottelen. Dit is een proces die maar een uur of 2 in beslag zal nemen. Dit is wel afhankelijk van de hoeveelheid bier die je gaat bottelen. Laat het gebottelde bier een weekje staan om het daarna te proeven. Meestal wordt 2 weken aangehouden, maar dit verschilt per biertje. 

Concluderend kunnen we stellen dat het volledige brouwproces ongeveer een maand in beslag zal nemen, waarbij je ongeveer 10 uur actief bezig zal zijn. Naarmate je het vaker doet en er meer gevoel bij krijgt, zal je het proces zo kunnen verfijnen dat je er ongeveer 8 uur actief aan zult besteden. Wil je meer weten over het brouwen van bier, of het opzetten van je eigen biermerk? Neem een kijkje tussen onze blogs!