CMYK of RGB?

CMYK of RGB?

CMYK of RGB, wat is het verschil? Dat gaan we, in deze blog, jou uitleggen. Wanneer gebruik je CMYK of RGB en waar moet je op letten?

CMYK en RGB zijn de twee belangrijkste kleurmodellen die we tegenwoordig gebruiken. Met kleurmodellen kan je aanduiden welke kleur je exact bedoelt. Er bestaan immers veel verschillende tinten blauw, rood of groen. In beide kleurmodellen heeft elke kleur een eigen code.

RGB gebruik je alleen bij lichtbronnen

RGB staat voor: rood, groen en blauw. Dit zijn de drie primaire kleuren. Wanneer deze drie kleuren elkaar overlappen ontstaat wit. Dit noemen we een additieve kleurmening. Het RGB-model wordt gebruikt bij bronnen die licht geven. Denk hierbij aan: beeldschermen van televisies, computers, telefoons, tablets enzovoort. Als je flink zou inzoomen op een beeldscherm dan zie je allemaal kleine puntjes in de kleuren: rood, groen en blauw.

CMYK staat voor: Cyaan, Magenta, Yellow en Key. Met Key bedoelen we Black, de kleur zwart. We gebruiken Key om verwarring te voorkomen met de B van Blue of Black. Het CMYK-model komt voort uit het RGB-model. Als twee kleuren van het RGB-model elkaar overlappen dan ontstaan de kleuren: Cyaan, Magenta en Yellow. Dit kan je duidelijk zien in de afbeelding. In het midden van het CMYK-model ontstaat zwart. Daarmee is het CMYK-model compleet. In tegenstelling tot het RGB-model is het CMYK-model een subtractieve kleurmening, het model absorbeert licht. Daarom ontstaat er in het midden de kleur zwart.

Drukwerk en bedrukte etiketten, altijd in CMYK

Het kleurmodel CMYK wordt gebruikt voor bronnen die zelf geen licht geven, full colour drukwerk dus. Bijvoorbeeld jouw etiketten. Als je inzoomt op drukwerk dan zie je puntjes in de kleuren: cyaan, magenta, geel en zwart. In jouw printer thuis of op het werk zitten bijvoorbeeld ook deze vier kleuren.

We gaan een stapje verder

Er bestaat nog een derde groep met kleurcodes. Het Pantone Matching System (PMS) is ook een kleurensysteem, binnen dit systeem heeft elke kleur wederom een specifiek nummer. Overal ter wereld zijn PMS kleuren gelijk. Een PMS kleur wordt speciaal gemengd voor drukwerk.

De basis van RGB en CMYK bestaan uit drie of vier verschillende kleuren. Het Pantone Matching systeem bestaat uit veel meer basiskleuren. Het kleurbereik van PMS ten opzichte van CMYK is daarom groter. In onze drukpersen zitten standaard de kleuren CMYK en een aantal steunkleuren. Zo zorgen wij ervoor dat wij alle PMS kleuren kunnen drukken.

Lever het ontwerp van je etiket of verpakking altijd in CMYK aan

Bij het ontwerp van jouw etiket kan je dus het beste het CMYK-model aanhouden. Dan weet je zeker dat de kleuren in jouw ontwerp overeenkomen met de kleuren op het drukwerk. Een ontwerp op basis van het RGB-model kunnen wij gemakkelijk voor jou omzetten naar CMYK. Een nadeel hiervan is dat er kleurverschil kan ontstaan. Het is daarom aan te raden om jouw bestand direct in CMYK aan te leveren.

Wil je gebruik maken van een PMS kleur? Dat kan, de PMS kleur kan je insluiten in jouw drukwerkbestand. Wij zorgen ervoor dat de juiste kleur wordt gedrukt met behulp van CMYK en de steunkleuren in onze drukpersen.

Heb jij een duidelijke huisstijl waar je mee werkt? Dan raden wij jou aan om gebruik te maken van richtlijnen voor deze kleuren. Maak een document met jouw kleuren en de kleurcodes in RGB en CMYK. Dan weet je zeker dat de kleuren op je website, presentaties en drukwerk altijd overeenkomen. Hieronder zie je een voorbeeld van drie verschillende kleuren met alle kleurcodes.


Dit was het verschil tussen CMYK en RGB in een notendop. Heb je toch nog vragen hierover, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.