CMYK of RGB: Wat is beter?

CMYK en RGB zijn de twee belangrijkste kleurmodellen die we tegenwoordig gebruiken. Maar deze twee kleurmodellen hebben hun eigen unieke opzet en methoden om mee te werken. Maar wat zijn de verschillen tussen CMYK en RGB? Hoe kan ik het beste mijn ontwerpen laten afdrukken? In deze blog vertellen wij alles over wat je moet weten over de kleurmodellen CMYK en RGB, wat de verschillen zijn en hoe jij het beste je ontwerp kunt aanleveren voor een optimaal resultaat!

Wat is CMYK?

CMYK is een subtractief kleurensysteem dat wordt gebruikt binnen drukkerijen. CMYK bestaat uit de vier basiskleuren cyaan, magenta, yellow en key (black). Door deze vier kleuren in verschillende hoeveelheid met elkaar te combineren kunnen alle kleuren binnen het CMYK-model worden gecreëerd. 

Het kleurmodel CMYK wordt gebruikt voor bronnen die zelf geen licht geven, zoals jouw full colour etiketten en stickers. Als je inzoomt op drukwerk dan zie je puntjes in de kleuren: cyaan, magenta, geel en zwart. Dit zijn subtractieve kleuren, omdat ze licht onttrekken uit de primaire kleuren rood, groen en blauw. Hoe meer kleur je drukt, hoe donkerder de kleur dan ook wordt. 

Wat is RGB?

RGB is een additief kleursysteem dat staat voor de drie primaire hoofdkleuren Rood, Groen en Blauw. Het RGB-kleursysteem is een model om kleuren vast te leggen door het gebruik van een code. Zwart is hierbij de basiskleur, waarbij de kleuren rood, groen en blauw de kleurcomponenten zijn. Deze drie primaire kleuren vormen de basis voor het maken van miljoenen andere kleuren. Door aan de primaire kleuren licht toe te voegen en elkaar te overlappen kan de gewenste kleur worden gemaakt. 

Het RGB-model zie je bijvoorbeeld terug komen bij een monitor of televisie. Als je flink zou inzoomen op een beeldscherm dan zie je allemaal kleine puntjes in de kleuren: rood, groen en blauw. Deze kleuren overlappen elkaar in de pixels waardoor de gewenste kleur ontstaat.

Kleursystemen CMYK en RGB

Wat is het verschil tussen CMYK en RGB?

Het verschil tussen CMYK en RGB is de manier waarvoor het gebruikt wordt. CMYK is het kleurmodel dat wordt gebruikt voor print en drukwerk. CMYK gebruik je bij projecten die je niet op je beeldscherm, maar fysiek print. Met het CMYK-kleursysteem krijg je namelijk een beter resultaat bij uitprinten.

Het RGB-model is het kleurmodel dat wordt gebruikt voor digitale schermen zoals monitoren en televisies. De drie primaire kleuren rood, groen en blauw overlappen elkaar waardoor er licht ontstaat. Het verschil met CMYK is dat RGB bronnen gebruikt die licht geven, waarbij CMYK licht onttrekt. 

Wat zijn PMS-kleuren?

Naast het CMYK-model en het RGB-model is er nog een derde kleursysteem: Het PMS-kleursysteem. PMS staat voor Pantone Matching System. Wat PMS verschilt van CMYK en RGB is dat het is gebasseerd op 18 basiskleuren, waarmee 1124 verschillende kleuren mee kunnen worden gevormd. Pantone kleuren worden gebruikt als wereldwijde standaard, waardoor iedereen een goede overeenkomst kan garanderen met de gewenste kleuren zonder dat het af kan wijken. 

CMYK of RGB, hoe kan ik het beste mijn ontwerp voor etiketten aanleveren?

Bij het ontwerp van jouw etiketten kun je het beste het CMYK-model aanhouden. Dan weet je zeker dat de kleuren in jouw ontwerp overeenkomen met de kleuren op het drukwerk. Een ontwerp op basis van het RGB-model kunnen wij gemakkelijk voor jou omzetten naar CMYK. Een nadeel hiervan is dat er kleurverschil kan ontstaan. Het is daarom aan te raden om jouw bestand volgens aanleverinstructies direct in CMYK aan te leveren.

Wil je gebruik maken van een PMS kleur? Dat kan, de PMS kleur kan je insluiten in jouw drukwerkbestand. Wij zorgen ervoor dat de juiste kleur wordt gedrukt met behulp van CMYK en de steunkleuren in onze drukpersen.

Heb jij een duidelijke huisstijl waar je mee werkt? Dan raden wij jou aan om gebruik te maken van richtlijnen voor deze kleuren. Maak een document met jouw kleuren en de kleurcodes in RGB en CMYK. Dan weet je zeker dat de kleuren op je website, presentaties en drukwerk altijd overeenkomen. Hieronder zie je een voorbeeld van drie verschillende kleuren met alle kleurcodes.

Kleurcode Pantone, CMYK en RGB voor rood
Kleurcode Pantone, CMYK en RGB voor groen
Kleurcode Pantone, CMYK en RGB voor blauw

Wat kan ik nog meer met mijn etiketten naast alleen CMYK en RGB?

Dit was het verschil tussen CMYK en RGB in een notendop. Met het kleursysteem CMYK heb je veel verschillende mogelijkheden. Zo kun je met CMYK ook een metallic laag maken op jouw etiketten. Met CMYK goud creëer jij een metallic effect waardoor jij meer luxe uit kunt stralen voor jouw etiketten. Hierover vertellen wij je graag meer. Door CMYK met zilver materiaal te combineren, krijg je een uniek metallic effect met jouw etiket. Ook voor het maken van een diepzwarte kleur in je artwork, heb je specifieke CMYK-waarden nodig. Dit vertellen we je graag in onze CMYK Zwart blog. Naast het gebruik van CMYK goud zijn er nog meer opties luxe afwerkingen die je kunt toepassen met jouw etiketten. Met de meest luxe afwerkingen zoals Spot-UV lak zorgen wij ervoor dat jouw product extra zal opvallen in de schappen. Naast Spot-UV kun je ook kiezen voor onder andere preegdruk of glans- en matlaminaat als luxe afwerking voor jouw etiketten. In onze blogs vertellen wij je alles over wat jij moet weten over jouw etiketten of stickers.

Heb je toch nog vragen hierover, neem dan contact met ons op. Wil je graag snel geholpen worden? Klik dan rechts onderin deze pagina en kom in contact met onze etikettenspecialist via de chat. Wij helpen je graag.

Onze productgroepen

 • Direct bestellen
  Formaat_500_x_375_-_bieretiketten.jpg
  Bieretiketten
  Laat jouw bieretiketten drukken bij Eshuis. Stel jouw bier etiket eenvoudig samen in de etikettenconfigurator.
 • Direct bestellen
  Formaat_500_x_375_-_Lekkerding_8.jpg
  Wijnetiketten
  Wijnetiketten drukken doe je bij Eshuis. Opvallen in het schap met jouw wijnlabel, Eshuis helpt je daarbij. Wij laten jouw wijnflessen met eigen etiket stralen.
 • Direct bestellen
  Formaat_500_x_375_-_Etiketten_op_rol.jpg
  Etiketten op rol
  Wil jij jouw product van zijn beste kant laten zien? Wij helpen je daar graag bij. Bij Eshuis bestel je gemakkelijk online kwalitatieve etiketten op rol.
 • Offerte aanvragen
  Formaat_500_x_375_-_Drago_-_Sleeve_-_Midden.jpg
  Half body sleeve
  Een half body sleeve, de naam zegt het al, bedekt jouw product gedeeltelijk. Het is eigenlijk een tweede huid op een gedeelte van het product.