CMYK of RGB?

CMYK of RGB? Wat is het verschil? In deze blog leggen we het je uit. 

CMYK of RGB?

CMYK en RGB zijn de twee belangrijkste kleurmodellen die we tegenwoordig gebruiken. Met kleurmodellen kan je aanduiden welke kleur je exact bedoelt. Er bestaan immers veel verschillende tinten blauw, rood of groen. In beide kleurmodellen heeft elke kleur een eigen code.

Wat is het RGB-model en waar gebruik je het voor?

CMYK of RGB? Het verschil

RGB staat voor: rood, groen en blauw. Dit zijn de drie primaire kleuren. Wanneer deze drie kleuren elkaar overlappen ontstaat wit. Dit noemen we een additieve kleurmening. Het RGB-model wordt gebruikt bij bronnen die licht geven. Denk hierbij aan: beeldschermen van televisies, computers, telefoons, tablets enzovoort. Als je flink zou inzoomen op een beeldscherm dan zie je allemaal kleine puntjes in de kleuren: rood, groen en blauw.

Wat is het CMYK-model en waar gebruik je het voor?

CMYK staat voor: Cyaan, Magenta, Yellow en Key. Met Key bedoelen we Black, de kleur zwart. We gebruiken Key om verwarring te voorkomen met de B van Blue of Black. Het CMYK-model komt voort uit het RGB-model. Als twee kleuren van het RGB-model elkaar overlappen dan ontstaan de kleuren: Cyaan, Magenta en Yellow. Dit kan je duidelijk zien in de afbeelding. In het midden van het CMYK-model ontstaat zwart. Daarmee is het model compleet. In tegenstelling tot het RGB-model is het CMYK-model een subtractieve kleurmening, het model absorbeert licht. Daarom ontstaat er in het midden de kleur zwart.

Wat zijn PMS kleuren?

Er bestaat nog een derde groep met kleurcodes speciaal gemengd voor drukwerk. Het Pantone Matching System (PMS) is een kleurensysteem, waar wederom elke kleur een specifiek nummer heeft. Overal ter wereld zijn PMS kleuren gelijk. 

De basis van RGB en CMYK bestaan uit drie of vier verschillende kleuren. Het Pantone Matching systeem bestaat uit veel meer basiskleuren. Hierdoor is het kleurbereik van PMS ten opzichte van CMYK groter. In onze drukpersen zitten standaard de kleuren CMYK en een aantal steunkleuren. Zo zorgen wij ervoor dat wij alle PMS kleuren voor jou kunnen drukken.

Drukwerk aanleveren in CMYK of RGB?

Het kleurmodel CMYK wordt gebruikt voor bronnen die zelf geen licht geven. Zoals jouw full colour etiketen en stickers. Als je inzoomt op drukwerk dan zie je puntjes in de kleuren: cyaan, magenta, geel en zwart. In jouw thuis-printer zitten ook deze vier kleuren.

Het aanleveren van het ontwerp voor jouw etiket of verpakking

Bij het ontwerp van jouw etiket kun je het beste het CMYK-model aanhouden. Dan weet je zeker dat de kleuren in jouw ontwerp overeenkomen met de kleuren op het drukwerk. Een ontwerp op basis van het RGB-model kunnen wij gemakkelijk voor jou omzetten naar CMYK. Een nadeel hiervan is dat er kleurverschil kan ontstaan. Het is daarom aan te raden om jouw bestand direct in CMYK aan te leveren.

Wil je gebruik maken van een PMS kleur? Dat kan, de PMS kleur kan je insluiten in jouw drukwerkbestand. Wij zorgen ervoor dat de juiste kleur wordt gedrukt met behulp van CMYK en de steunkleuren in onze drukpersen.

Heb jij een duidelijke huisstijl waar je mee werkt? Dan raden wij jou aan om gebruik te maken van richtlijnen voor deze kleuren. Maak een document met jouw kleuren en de kleurcodes in RGB en CMYK. Dan weet je zeker dat de kleuren op je website, presentaties en drukwerk altijd overeenkomen. Hieronder zie je een voorbeeld van drie verschillende kleuren met alle kleurcodes.

Rood.jpg
Groen.jpg
Blauw.jpg

 

Bestel direct jouw etiketten of neem contact met ons op

Dit was het verschil tussen CMYK en RGB in een notendop. Ben je helemaal klaar om jouw stickers of etiketten te bestellen? Het kan eenvoudig in onze webshop!

Heb je toch nog vragen hierover, neem dan contact met ons op. Wil je graag snel geholpen worden? Klik dan rechts onderin deze pagina en kom in contact met onze etikettenspecialist via de chat. Wij helpen je graag.

 

Onze productgroepen

 • Direct bestellen
  Formaat_500_x_375_-_bieretiketten.jpg
  Bieretiketten
  Laat jouw bieretiketten drukken bij Eshuis. Stel jouw bier etiket eenvoudig samen in de etikettenconfigurator.
 • Direct bestellen
  Formaat_500_x_375_-_Lekkerding_8.jpg
  Wijnetiketten
  Wijnetiketten drukken doe je bij Eshuis. Opvallen in het schap met jouw wijnlabel, Eshuis helpt je daarbij. Wij laten jouw wijnflessen met eigen etiket stralen.
 • Direct bestellen
  Formaat_500_x_375_-_Etiketten_op_rol.jpg
  Etiketten op rol
  Wil jij jouw product van zijn beste kant laten zien? Wij helpen je daar graag bij. Bij Eshuis bestel je gemakkelijk online kwalitatieve etiketten op rol.
 • Offerte aanvragen
  Formaat_500_x_375_-_Drago_-_Sleeve_-_Midden.jpg
  Half body sleeve
  Een half body sleeve, de naam zegt het al, bedekt jouw product gedeeltelijk. Het is eigenlijk een tweede huid op een gedeelte van het product.