Het proces achter shrink sleeves

Unieke shrink sleeves bij Eshuis

Bij Eshuis produceren wij heel wat verschillende producten. We maken onderscheid in drie categorieën: zelfklevende etiketten, shrink sleeves en flexibele verpakkingen. In deze blog leggen wij jou meer uit over shrink sleeves en het productieproces wat hier achter zit.

Je kan een product met een sleeve rondom en van top tot teen voorzien van een mooie bedrukking. Een shrink sleeve is eigenlijk een tweede huid om een product. Door middel van speciaal PET materiaal en hitte, krimpt een sleeve om een verpakking. De shrink sleeve neemt volledig de vorm aan van de primaire verpakking zoals een fles of een flacon.

Even kort de geschiedenis

Shrink sleeves gaan al behoorlijk wat jaren mee, in de 70er jaren werden de eerste shrink sleeves al geproduceerd. Eshuis drukt en produceert al ruim 20 jaar shrink sleeves, in deze jaren hebben we al behoorlijk van kennis en ervaring opgebouwd.

Het begint bij een goede voorbereiding

Zoals het spreekwoord luidt: een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt ook voor het produceren van krimp sleeves. Het proces van het maken van krimp sleeves is behoorlijk uitgebreid, we houden met veel variabelen rekening. Daarom is het altijd maatwerk. Voordat we sleeves kunnen produceren, hebben we goede informatie nodig. Bijvoorbeeld de wrijvingscoëfficiënt van de primaire verpakking. Met andere woorden, hoe glad is de verpakking waar de sleeve om heen gaat en op wat voor wijze wordt de krimp sleeve aangebracht?

Met andere woorden, wij stemmen de bruikbaarheid van de sleeve volledig af op jouw proces zodat je de sleeve makkelijk en snel kunt verwerken. Zonder problemen.

De helden van de prepress

Na het ontvangen van het artwork en de lijntekening van de primaire verpakking (verpakking waar de sleeve omheen gaat), begint het proces. We starten bij onze prepress afdeling. De prepress afdeling speelt een belangrijke rol bij de voorbereidingen van het drukken van krimp sleeves. Zij zijn verantwoordelijk voor een aantal belangrijke technische aanpassingen in het artwork.

Een sleeve neemt de vorm aan van de primaire verpakking. Zoals je op de afbeelding kan zien, bij de bovenste pijl krimpt een sleeve veel meer dan bij de onderste pijl. Onze prepress afdeling zorgt er daarom voor dat de teksten en afbeelding worden vervormd zodat ze goed uitkomen op de fles. Deze vervorming wordt berekend op basis van de vormen en afmetingen van de primaire verpakking. Daarom is het belangrijk dat wij altijd een lijntekening ontvangen van jouw primaire verpakking zodat het design volledig tot zijn recht komt na het krimpproces van de sleeve.

Jouw sleeve op onze machines

Nadat het artwork technisch is aangepast, gaat de order naar onze productiehal. Voor de productie van sleeves gebruiken wij minimaal drie verschillende machines. Soms zelfs vijf. Ter vergelijking, bij het produceren van zelfklevende etiketten gebruiken we slechts één of twee machines.

Allereerst wordt het PET materiaal bedrukt, wij kunnen sleeves met verschillende druktechnieken bedrukken: flexo, offset en digitaal offset. Afhankelijk van het aantal en de specificaties, maken wij een keuze voor de druktechniek. Vervolgens wordt het materiaal op het juiste formaat gesneden zodat we de sleeves vervolgens tot de daadwerkelijke sleeve kunnen maken. Dit gebeurt op een speciale sleeve machine. Het bedrukte materiaal wordt om een ronde vorm gevouwen zodat er een ronde tunnel ontstaat, de uiteinden worden aan elkaar gelast. Leuk weetje: deze machine kan 200 meter per minuut sleeven. Vergelijk het met 55 trappen die je in één minuut moet beklimmen. Behoorlijk snel dus.

Jouw sleeve op jouw product

Nadat wij de sleeves hebben geproduceerd is het de beurt aan een co-packer om de sleeve om de verpakking heen te krimpen. Dit gebeurt op een speciale sleeve machine. Op het filmpje kan je zien hoe dit proces werkt. De sleeves worden eerst gekapt en vervolgens om het product heen gegleden. Door middel van hitte krimpt de sleeve om de verpakking. Een sleeve kan krimpen door middel van lucht, stoom of speciale lampen.

De veelzijdigheid van sleeves

Een shrink sleeve is een ontzettend veelzijdig product. Heb je bijvoorbeeld een grote voorraad bedrukte blikken waar je niet zoveel meer mee kan? Dan zijn sleeves ideaal, je kan gemakkelijk er een sleeve omheen doen. De bedrukking daaronder zie je dan niet meer.

Formaat_560_x_526_-_Alpenkaiser_1.jpg
Formaat_560_x_526_-_Alpenkaiser_2.jpg
Formaat_560_x_526_-_Alpenkaiser_3.jpg

Een sleeve voor jouw product

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn van sleeves voor jouw product(en)? Vraag een offerte aan of neem contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen je graag verder.

PS, Eshuis werkt samen met verschillende co-packers die shrink sleeves aanbrengen. Afhankelijk van de oplage, jouw locatie en de specifieke wensen rondom jouw product kunnen wij jou in contact brengen met de juiste co-packer. Vraag ons maatwerkteam om de mogelijkheden.

Onze productgroepen

 • Offerte aanvragen
  Formaat_500_x_375_-_Blik_en_fles_met_sleeves.jpg
  Full body sleeve
  Laat jouw product opvallen met een unieke shrink sleeve. De krimpverpakking die zorgt voor een uitmuntende uitstraling.
 • Offerte aanvragen
  Formaat_500_x_375_-_Drago_-_Sleeve_-_Midden.jpg
  Half body sleeve
  Door maar een gedeelte te bedekken kun je goed de inhoud van jouw product laten zien en tegelijk de mooie vorm van bijvoorbeeld de fles benadrukken.
 • Offerte aanvragen
  Formaat_500_x_375_-_Java_House_-_Sleeve_-_Midden.jpg
  Tamper evident sleeve
  Sluit je product af met deze shrink sleeve en garandeer jouw klant dat de verpakking niet eerder is geopend.
 • Offerte aanvragen
  Formaat_500_x_375_-_Kompak.jpg
  Duurzame shrink sleeve
  Duurzame verpakking inzetten? Kies voor een verwijderbare shrink sleeve met perforatie.