Bierflesjes reinigen: Hoe maak ik mijn flesjes goed schoon?

100% Bestandscontrole

100% Bestandscontrole

Eenvoudig online bestellen

Eenvoudig online bestellen

<5 werkdagen gratis levering NL

<5 werkdagen gratis levering NL

Hoe moet ik bierflessen reinigen voor het bottelen?

Voordat je begint met het bottelen van jouw bier, is het belangrijk om jouw bierflesjes goed gereinigd te hebben. Wil je weten hoe je goed flesjes kunt reinigen voordat je begint met bottelen? In deze 10 stappen weet jij hoe je je bierflessen goed kunt reinigen en desinfecteren voordat je begint met bottelen!

  1. Verwijder zichtbaar vuil: Bij een bierfles kan zowel aan de binnen- als aan de buitenkant zichtbaar vuil zitten. Spoel daarom eerst het zichtbare vuil af met warm water om de grove resten te verwijderen. 
  2. Reinigingsmiddel maken: Nu zetten we de eerste stap in het goed reinigen van je bierflesjes. Een goed reinigingsmiddel is te vinden in diverse webshops. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een middel te maken. Maak een reinigingsmiddel met een oplossing van water en natriumbicarbonaat. 
  3. Bierflessen vullen met reinigingsoplossing: Vul een emmer, gootsteen of andere bak met de reinigingsoplossing. Het maakt niet uit wat je kiest, als het maar van een formaat is waarbij de flessen volledig ondergedompeld kunnen worden. 
  4. Weken van de bierflesjes: Wanneer je je bierflesjes in de bak met reinigingsoplossing hebt gelegd, moet je deze enige tijd laten weken. De inweektijd kan per reinigingsmiddel verschillen. Wij bevelen je aan om de bierflesjes tussen de 20 en 30 minuten te laten weken. Op de verpakking zelf is ook te vinden hoe lang de inweektijd moet zijn.
  5. Flessenborstel gebruiken: Nadat het weken klaar is, ga je met een flessenborstel de binnenkant van de bierflesjes schoonmaken. Let vooral op de plekken waar het meeste aangekoekte vuil zit, zoals de bodem van de bierfles. 
  6. Spoelen: Spoel na het schoonmaken de bierflesjes af met schoon water om alle resten van het reinigingsmiddel te verwijderen. Zorg ervoor dat alle zeepresten goed verwijderd zijn. 
  7. Desinfecteren: Naast een goed reinigingsmiddel, moet je ook een desinfectiemiddel gebruiken. Ook dit is in diverse webshops te vinden. Wil je dit zelf maken? Gebruik dan een oplossing van water en kaliummetabisulfiet. 
  8. Bierflessen desinfecteren: Pas dezelfde techniek toe als bij het reinigen van je bierflesjes. Vul een bak met jouw oplossing en zorg ervoor dat de bierflesjes volledig ondergedompeld zijn. 
  9. Afdruipen: Na het desinfecteren moet je je bierflesjes goed laten afdruipen. Dit doe je in een flessenrek of drainrek. Let op dat er geen stof of vuil op de flessen terecht komt. 
  10.  Bottelen: Nadat je flessen volledig zijn gedroogd, kun je beginnen met het bottelen van je bier. Gebruik een vulpijp om je bier in de flessen te vullen. 

Waarom moet ik mijn bierflesjes reinigen en desinfecteren?

Het reinigen en desinfecteren van je bierflesjes is van cruciaal belang om de kwaliteit van je bier te waarborgen en het risico op besmetting zo klein mogelijk te houden. Besmetting is een serieuze bedreiging voor de kwaliteit en veiligheid van je bier. De kleinste hoeveelheden bacteriën of wild gist die achterblijven in slecht gereinigde flessen kunnen voor smaakveranderingen zorgen. Wanneer je je bierflessen goed schoonmaakt, zorg jij voor consistentie in de smaak van je bier. Dit zie je ook terug in het koolzuurgehalte van je bier. Het goed reinigen van de bierflesjes zorgt ervoor dat jouw koolzuur en schuim in je bier zo goed mogelijk blijven. 

Naast dat de smaak van je bier bevorderd wordt door het reinigen van je bierflesjes, zorgt het ook voor een verbeterde houdbaarheid van je bier. Dit komt doordat de afwezigheid van verontreinigingen de kans op oxidatie en andere schadelijke reacties vermindert. 

De meest logische reden om ook je bierflesjes goed te reinigen en desinfecteren, is om een professionele uitstraling te hebben van jouw bier. Schone flessen bevorderen de uitstraling en wekken vertrouwen op bij de klant van je gebrouwen bier. 

Wanneer moet ik mijn bierflesjes schoonmaken?

Je moet je bierflesjes schoonmaken en desinfecteren telkens wanneer je ze opnieuw wilt gebruiken om bier te bottelen. Elke keer wanneer je bierflesjes gaat hergebruiken, is het belangrijk om je flesjes grondig te reinigen. Hier zijn een aantal situaties waarin je je bierflesjes goed moet schoonmaken:

  • Na het legen van bierflesjes: Nadat bier uit de flesjes is geschonken, moet je ze zo snel mogelijk omspoelen om de resten bier of gist te verwijderen. Hoe sneller je dit doet, hoe gemakkelijker je bierflesjes te reinigen zijn. 
  • Voor het brouwen: Voordat je je bier gaat bottelen, moet je bierflesjes goed gereinigd zijn. Hiervoor gebruik je ons 10-stappenplan dat wij hebben beschreven. 
  • Na opslag of langere tijd niet gebruikt: Wanneer je bierflesjes enige tijd hebt bewaard op planken of in dozen, moet je deze eerst goed reinigen voordat je kunt beginnen met bottelen. Stof wat meekomt tijdens het bottelen zorgt voor een slechtere kwaliteit bier.

Welke reinigingsmiddelen heb ik nodig voor het schoonmaken van mijn bierflesjes? 

Er zijn verschillende reinigingsmiddelen beschikbaar voor het reinigen van je bierflesjes. Deze zijn effectief bij het verwijderen van vuil, resten en bacteriën. Hier zijn enkele opties die je kunt gebruiken voor het reinigen van bierflesjes:

  • Bierreinigingsmiddelen: Deze middelen zijn speciaal gemaakt voor het reinigen van bierbrouwapparatuur, inclusief flessen. Deze middelen zijn doorgaans alkalisch en daarom zeer geschikt voor het verwijderen van aangekoekte resten in bierflesjes. De tijd om je bierflesjes te laten weken met bierreinigingsmiddelen is 20 tot 30 minuten. 
  • Natriumbicarbonaat: Dit is een milieuvriendelijk reinigingsmiddel om te gebruiken bij het schoonmaken van bierflesjes. Hierbij wordt naast vuil ook de geur van het bier uit de fles gereinigd. Wanneer je kiest voor natriumbicarbonaat om je bierflesjes mee te reinigen, moet je je bierflesjes 30 minuten tot 1 uur laten weken.  
  • Oxi-reinigers: Deze reinigingsmiddelen bevatten een zuurstofverbinding die vlekken en resten afbreekt. Voor het verwijderen van aangekoekte resten zijn oxi-reinigers zeer effectief. Bij oxi-reinigers moet je de bierflesjes 15 tot 30 minuten laten weken. 

Wij raden het af om azijn te gebruiken. Azijn wordt het vaakst gebruikt voor huishoudelijke schoonmaak. Daarom is het niet het meest geschikte reinigingsmiddel om te gebruiken bij het reinigen van bierflesjes. Azijn kan geuren en smaken achterlaten in de bierfles. 

Bieretiketten bestellen voor jouw gebottelde bier?

Wil je na het bottelen bieretiketten bestellen voor op jouw flesjes? Dat doe je online bij Eshuis in de webshop. Voor de beste kwaliteit bieretiketten ben je bij ons aan het juiste adres. Wij leveren onze etiketten op rol. Hierbij kun je kiezen uit diverse soorten materialen en afwerkingen. Lever je eigen ontwerp bieretiket aan bij ons in de editor, rond je bestelling af en krijg met 5 werkdagen jouw bieretiketten geleverd. Voor vragen kun je altijd contact met ons opnemen. We staan je graag te woord!

Wil je meer weten over bier? Naast onze tips over het reinigen van bierflesjes leggen wij je onder andere ook uit hoe jij zelf bier kunt brouwen. Ook vertellen wij je graag alles over de verschillende soorten bierflesjes die jij kunt kiezen voor jouw gebrouwen bier. Voor meer informatie kun je onze blogs bekijken.