Blik bier of bier uit fles, wat kies jij?

 Ga jij voor een blik bier of voor een bierflesje?

“Drink je liever bier uit een fles of uit blik?” Dat is wat wij onze Eshuis collega’s vroegen. Een vraag die niet zomaar uit de lucht komt vallen. Het is een onderwerp waar vaak over wordt gepraat in de wereld van de bier brouwers. In deze blog vind je de voordelen en de nadelen van zowel bier in blik als bier uit fles. Ook lees je over de mening van onze collega’s over deze issue.  

De voordelen van bier cans

We drinken steeds meer speciaalbier uit blik. Cans winnen steeds meer terrein onder de bierbrouwerijen. Dat is eigenlijk best logisch als we kijken naar de voordelen van blik. We noemen ze even voor je:

 • Blik laat geen licht toe

Zonlicht is slecht voor bier, de smaak verandert dan. Blik laat geen licht binnen. De smaakt blijft daarom gelijk. Kijk maar eens naar een krat bier van Heineken, zij hebben een kartonnen ‘bovenkant’ om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk licht op de flessen komt. Dit doen ze niet zonder reden.

 • Er komt geen zuurstof bij

Zuurfstof + bier gaat oxideren. Hier gaat het bier niet lekkerder van smaken. Volgens experts gaat de smaak van het bier er zelfs op achteruit wanneer er zuurstof bij het bier komt. Een blik is volledig afgesloten van zuurstof. Dat is niet het geval met een fles met kroondop of draaidop. 

 • Bier in blik wordt sneller koud

Bier uit een can kan je eerder drinken omdat deze sneller koud is dan een bierflesje. Door het dunne materiaal, koelt het bier vlugger af.

 • Blik is minder zwaar

Meer bier vervoeren in één trip van de auto naar jouw koelkast, dat kan alleen met blik! In gewicht is blik lichter dan glas en ze zijn ontzettend geschikt om te stapelen. Je kan daarom dus meer bier kwijt in de koelkast. Dit geldt natuurlijk ook voor een vrachtwagen, in één vrachtwagen passen behoorlijk meer bierblikken dan bierflessen.. Dit bespaart transportkosten, wat weer goed is voor het milieu.

 • Beter recyclebaar

We kunnen er niet meer onderuit: duurzaamheid. Het onderwerp wordt namelijk steeds belangrijker. Een vrachtwagen kan meer vervoeren, dit betekent dat ‘ie minder hoeft te rijden = beter voor het milieu. Daarnaast is blik bijna volledig te recyclen, ze mogen gewoon bij het plastic afval. Geen gedoe met statiegeld en reiniging van de flessen!

Voordelen van bier uit fles

 • Hergisting is alleen mogelijk in bierflessen

Blik kan niet alleen paar positief zijn. Bij een aantal biersoorten worden nog extra ingrediënten toegevoegd voor het bottelen. Dit heet hergisting. Door hergisting wordt er extra koolzuur ontwikkeld. De druk bouwt zich dan op. Iets waar flessen tegen kunnen en blikken niet.

 • Afvullen van blik kan een uitdaging zijn.

Het afvullen van bier in blik is iets ingewikkelder dan het afvullen van bierflessen. Er is een andere machine voor nodig, dit kan een kostbare investering zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig oplossingen voor. Met onze partner van de mobile canning en verpakkings service. Ze komen bij de bierbrouwer langs en kunnen ter plekke aansluiten op de afvullijn en de cans afvullen. Is dat probleem ook weer opgelost!

De meningen over bier uit fles of can

Als we zo de voordelen optellen, waarom drinken we dan niet meer bier uit blik? Hier willen wij meer over weten. Daarom hebben we een rondvraag gedaan onder onze collega’s. Ze kregen de vraag: ‘Drink je liever bier uit een fles of uit blik?’ Bijna alle collega’s gaven aan de voorkeur te geven aan bier uit een fles. De antwoorden vatten we samen:

 • “Het bier smaakt lekkerder. Bier uit blik smaakt naar ijzer.”
 • “Uit een fles drinken is gemakkelijker.”
 • “Gewoonte, ik drink altijd al bier uit een fles.”

Het imago van bier uit blik

Wanneer we doorvroegen naar de redenen waarom ze geen bier drinken uit blik, werd al snel duidelijk dat dit eigenlijk gebaseerd is op vooroordelen. Want laten we eerlijk zijn, het imago van bier uit blik is nog steeds niet heel positief. We associëren blik met een goedkoop bier dat door een zwerver wordt gedronken op een parkbankje. De halve liters pils die voor minder dan een euro te koop zijn, noemen we in de volksmond ook wel zwerverbier. Niet echt een goede associatie. Zeker niet voor die mooie speciaalbieren die dagelijks worden gebrouwen.

In Amerika is een blik speciaalbier normaal, Nederland volgt langzaam

Eigenlijk is dat imago onterecht als we kijken naar de voordelen. Gelukkig verandert dit langzaamaan. In Amerika en andere landen zijn bier cans al heel normaal. En steeds meer Nederlandse bier brouwers stappen ook over op cans. We schenken het speciaalbier gewoon van een can in een bierglas. Dat drinkt wat makkelijker. En bier uit blik smaakt naar ijzer? Dat kan eigenlijk niet. Door de coatings die aan de binnenkant zitten van blik, kan de smaak niet veranderen.

Van flessen naar cans

De overstap van flessen naar cans vereist enige aanpassing in het gehele proces, van bottelen naar canning. En niet geheel onbelangrijk, kies je voor etiketten of shrink sleeves? Beide is mogelijk, maar net wat jij mooier vindt.

Wil jij de overstap maken van flessen naar cans? Of wil je eenmalig een can uitproberen? Dat is allemaal mogelijk! Stuur een mail naar maatwerk@eshuis.nl, en wij helpen jou graag samen onze mobile canning partner verder! 

 • Direct bestellen
  Bieretiketten
  Bestel makkelijk en snel online jouw bieretiketten op rol | vanaf 100 stuks | binnen vijf werkdagen geleverd | gratis verzending in NL | bekijk meteen jouw prijs
 • Offerte aanvragen
  Shrink sleeves
  Vraag een offerte aan voor full body sleeves, half body sleeves of temper evident sleeves