Statiegeld op blik

Per april 2023 zal de consument een extra €0,15 betalen bij de kassa voor elk drankblikje dat zij kopen. Dit komt door de invoering van statiegeld op blik per 1 april 2023, net zoals al het geval is voor kleine plastic flesjes sinds juli 2021.

Voor welke blikjes geldt dit?

Deze wettelijke statiegeldverplichting zal betrekking hebben op alle metalen “ready to drink” blikverpakkingen van maximaal 3 liter. Dit houdt in dat op elk blikje frisdrank, bier en andere dranken €0,15 statiegeld zal worden gevraagd. Wil jij graag zeker weten of jouw verpakking onder de statiegeldverplichting gaat vallen?

Bekijk dan het overzicht van de meest voorkomende verpakkingen die hieronder zullen vallen:  

Drank Formaat blik in ml Valt het onder statiegeld?
Bier 330 Ja
  500 Ja
Wijn 250 Ja
Hard Seltzer 250 Ja
  330 Ja
Alcoholische mixdranken 250 Ja
  275 Ja
  330 Ja
Frisdranken 150 Ja
  250 Ja
  330 Ja
  500 Ja

Overige formaten

Staat jouw verpakking er niet tussen? Bekijk hier het overzicht van Afvalfonds Verpakkingen hier

 

Valt jouw blik hieronder? Dan zal het nieuwe statiegeldsysteem voor jou als importeur of producent ook gevolgen hebben en wil je je hier tijdig op voorbereiden.
Hierbij helpt Eshuis jou graag verder. Daarom hebben wij voor jou deze blog opgesteld. In deze blog vind jij alle belangrijke maatregelen die jij moet nemen, om je goed voor te bereiden.

Geen tijd om de blog nu door te lezen? Download dan direct onze whitepaper en ontvang de whitepaper in jouw mailbox. Zo kan jij later lezen welke oplossingen er zijn voor jouw huidige verpakking.

Welke maatregelen moet ik treffen?

Er zijn verschillende dingen die je op tijd moet voorbereiden, zodat jij jouw blikjes op de markt mag brengen onder het nieuwe statiegeldsysteem per april 2023. Hierbij zijn deze vier handelingen van belang:

  1. Nieuwe EAN codes en het statiegeldlogo toevoegen
  2. Aanmelden bij Statiegeld Nederland als producent of importeur
  3. Registreren bij Afvalfonds Verpakkingen
  4. Periodieke opgave van verkochte blikken

Zodat jij jouw producten op tijd kunt klaarmaken, bespreken we de eerste vier maatregelen hieronder uitgebreid.

1. Nieuwe EAN-codes en het statiegeldlogo toevoegen

Voor elk statiegeldblikje dat per april 2023 op de markt wordt gebracht, geldt dat het verplicht is een nieuwe EAN-code te dragen en het statiegeldlogo.

Wat is een EAN-code en waar vraag ik er een aan?

Een correcte EAN-code helpt het telsysteem het statiegeld blik te herkennen. Een nieuwe EAN-code is aan te vragen via GS1.
Doe dit op tijd! Het wijzigen van deze code betekent namelijk dat alle codes van bovenliggende verpakkingen ook moeten worden gewijzigd, zodat de GS1 hiërarchie weer klopt. Vergeet ook niet om de afnemers van jouw product hierover te informeren.

Het statiegeldlogo

Daarnaast moet het statiegeldlogo zichtbaar zijn op jouw blikken. Het Afvalfonds Verpakkingen heeft wel enkele eisen opgesteld aan het gebruik van dit logo. Deze eisen lees je hier.

Het nieuwe logo en code moeten zichtbaar zijn op jouw blikken per april 2023. Dit betekent dat jouw huidige verpakking of artwork tijdig aangepast moet worden. Met ons whitepaper bereid jij jouw blikken goed en op tijd voor op de invoering van statiegeld op blik. In de whitepaper lees je ook hoe jij jouw voorraad blikken nog gebruiken kan ná april.

2. Aanmelden bij Statiegeld Nederland als producent of importeur

Bij statiegeld Nederland moet jij op tijd de producten doorgeven die onder het nieuwe statiegeldsysteem gaan vallen. Ben je nog niet geregistreerd bij Statiegeld Nederland? Geef dan jouw bedrijfsgegevens en intern contactpersoon door via info@statiegeldnederland.nl. Dit kan vanaf 7 november 2022.

Met de (nieuwe) inloggegevens kan je inloggen in de producentenportal. Het SEPA machtigingsformulier dat je ontvangt moet zo snel mogelijk retour aan Statiegeld Nederland.

Vanaf 6 februari 2023 worden de productgegevens die al bekend zijn bij GS1 geïmporteerd op EAN-niveau. De ontbrekende gegevens vul je vanaf deze datum zelf aan. Houd er wel rekening mee dat de doorlooptijd 5 tot 10 werkdagen zal zijn.
Voor bij GS1 onbekende producten zal informatie volgen.  

3. Registreren bij Afvalfonds Verpakkingen

Heb je nog niet eerder aangemeld bij het Afvalfonds Verpakkingen? Vergeet je dan niet te registreren. ®
Vanaf 1 januari 2023 kan je aangifte doen bij het Afvalfonds.

4. Periodieke opgave van verkochte blikken

Als importeur of producent zal jij tijdig het aantal blikjes moeten gaan doorgeven dat jij op de Nederlandse markt hebt gebracht. Dit zal ook gaan verlopen via het producentenportal; meer informatie hierover volgt dus nog.
Over de aantallen die jij doorgeeft, ontvang jij een factuur voor de producentenportal en de afvalbeheerbijdrage. Om de jaaropgave hiervan goed te kunnen uitvoeren, moet je ook ieder jaar voor 1 april een accountantsverklaring overleggen.

Jouw huidige blikken inzetten? Download de whitepaper

Heb jij nog een voorraad bedrukte of verpakte blikken liggen? Geen zorgen, je kan deze ook inzetten ná de invoering van statiegeld op blik. Hoe je dat kan doen lees je in onze whitepaper.

Statiegeldverplichting als bescherming voor de natuur

Jaarlijks gaan er ongeveer twee miljard blikjes over de toonbank. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu belanden hiervan ongeveer 150 miljoen blikjes in het milieu. De invoering van statiegeld op blik moet ervoor zorgen dat minimaal 90% van de verkochte blikjes zal worden gerecycled, en dus niet in de natuur terecht komt.

Volgens Zwerfinator Dirk Groot heeft het invoeren van statiegeld op kleine plastic flesjes ook al grote positieve impact gehad op het zwerfafval. Sinds de invoering hiervan is het aantal plastic flesjes namelijk al met 70% gedaald.

Ook andere landen in Europa hebben al jaren een statiegeldsysteem op blik, zoals onze Duitse buren. Volgens een rapport uit 2016 bleek de invoering van statiegeld op blik in Duitsland in het jaar 2003 een groot succes te zijn. In 2014 werd namelijk 97% van alle blikjes ingeleverd. Ook in de Scandinavische landen en Finland worden percentages van 89% of hoger behaald.