Waarom is het etiketteren van levensmiddelen zo belangrijk?
Werk je in de foodbranche of in de drankensector? En houd je je bezig met de etikettering van levensmiddelen? Dan is het goed om te weten waar je rekening mee dient te houden. Etiketten zijn een belangrijk onderdeel van de verpakking van jouw product. Welke regels gelden er in Nederland voor etiketten? Aan welke eisen moet mijn etiket voldoen? Welke informatie moet er sowieso op de etiketten vermeld staan? Naast alle verplichte onderdelen die op je etiket moeten staan is het natuurlijk ook nog belangrijk dat het er allemaal goed uitziet. Je wilt een etiket dat verkoopt. Dit en meer lees je in dit artikel.
Welke wetgeving is er voor het etiketteren van levensmiddelen? Wat moet er op een etiket staan?
Het etiketteren van levensmiddelen is erg belangrijk. In deze blog laten wij zien met welke wetgeving jij rekening moet houden en wat er belangrijk is om op je etiket te plaatsen. De wetgeving voor het etiketteren van levensmiddelen kun je ook nog eens terugvinden in de Warenwet Informatie Levensmiddelen (WIL) en in de Europese wet Voedselinformatie.
Verplichte onderdelen die op je etiket moeten worden vermeld zijn:
- De naam van het product
- De eventuele E-nummers
- De naam en het adres van jou als producent
- De productie- of partijcode
- De ingrediënten van het product
- De hoeveelheid
- De uiterste houdbaarheidsdatum
- De allergenen in het voedsel
Andere belangrijke onderdelen waar je aan moet denken zijn:
Biologisch voedsel
Voldoen je producten aan de Europese normen voor milieubehoud en dieren welzijn? Alleen dan mag je op je etiket vermelden dat het gaat om biologisch voedsel.
Herkomst voedsel
Bestaat je product uit meer dan 50% dierlijke bestanddelen zoals vlees, vis of zuivel? Dan ben je verplicht om te vermelden in welk land of in welke regio het product is gemaakt.
Genetisch gemodificeerde organismen
Bestaat je product voor meer dan 0.9% uit genetisch gemodificeerde organismen (GGO's)? Dan is het verplicht dat deze informatie op je etiket staat.
Voedingswaarde: energie en voedingsstoffen
Je bent ook verplicht om te vermelden welke voedingsstoffen er in jouw product zitten en welke voedingswaarde je product heeft.
Alleen wetenschappelijke voedingsclaims
Wil je iets positiefs zeggen over de samenstelling van je product, zoals 'light'of 'zoutarm'? Let er dan op dat je alleen wetenschappelijke gezondheidsclaims op het etiket zet.
Gezondheidsclaims voedingsstof
Heeft je product een positief effect op de menselijke gezondheid? Dan mag je volgens de EU alleen specifieke wetenschappelijke gezondheidsclaims op het etiket zetten.
Naast deze algemene regelgeving voor etiketten zijn er nog meer regels waaraan speficieke producten moeten voldoen. Zo moet je bij een wijnetiket maken met weer andere regels rekening houden ten opzichte van cosmetica etiketten. Deze informatie staat vermeld op de desbetreffende productpagina. Hierdoor krijg jij altijd een etiket die aan de regelgeving voldoet.
Zie onderstaande afbeelding voor een voorbeeld etiket:
Welke allergenen moeten worden vermeld op een etiket?
Sommige ingrediënten in je product kunnen zorgen voor allergische reacties. Dit is natuurlijk iets om rekening mee te houden. Er zijn 14 verplichte allergenen die je moet vermelden op je etiket mochten deze erin zitten:
- Glutenbevattende granen
- Schaaldieren
- Eieren
- Vis
- Noten/aardnoten
- Selderij
- Moster
- Sesamsaad
- Lupine
- Soja en melk
- Zwaveldioxide en sulfieten
Voedingslabels gebruiken op je etiket?
Voedingslabels, je vindt ze op steeds meer etiketten. Denk aan de labels van Bewuste keuze, Beter leven of Fairtrade, en zo zijn er nog een heleboel meer. Voedingslabels kunnen de klant overtuigen een product te kopen, omdat zij ervoor zorgen dat je product zich onderscheid van de rest. Bij het gebruik van labels op je voeding is het van belang dat je dit niet zomaar doet. Voedingslabels moeten altijd eerst aangevraagd worden bij de desbetreffende partij, waarna je product hiervoor getest wordt.
Etiketteren van levensmiddelen: waar houd je rekening mee?
Wanneer je al deze regels opvolgt moet het helemaal goed komen met je etiket. Belangrijk is dat de informatie op je etiket eerlijk en duidelijk is. Denk bijvoorbeeld aan de volgende vragen: zijn alle verplichte onderdelen duidelijk vermeld? Geeft het etiket een juist beeld van je product? Is de informatie begrijpelijk? Klopt dit allemaal? Dan kun je ervoor zorgen je etiket de juiste uitstraling krijgt. Dit is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel want je wilt natuurlijk verkopen! Het belangrijkste om te onthouden, is dat elk type levensmiddel andere verplichtingen heeft. Neem bijvoorbeeld etiketten voor zuivel of koffie-etiketten. Hierop moet je andere informatie delen dan op etiketten voor voedingssupplementen. Lees je dus goed in voordat je begint met het ontwerpen van je etiket.
Is je ontwerp af? Bestel je etiketten op rol dan gemakkelijk online in onze webshop of vraag een offerte aan en laat je etiketten drukken door ons maatwerkteam! Op zoek naar specifieke product etiketten? Laat je bieretiketten en wijnetiketten drukken bij Eshuis.Ook champagne met eigen etiket is een mogelijkheid binnen Eshuis. Met al meer dan 130 jaar ervaring in de drukwereld, krijg je etiketten van hoge kwaliteit!