Wijnetiket ontwerpen: 4 tips voor een uniek ontwerp wijnetiket

Hoe ontwerp je een goed wijnetiket? 4 tips voor het zelf maken en ontwerpen van je wijnetiket!

Na het wijn maken is het tijd om je product tot een mooi geheel te maken. Hierbij is het zelf ontwerpen van een wijnetiket een belangrijk onderdeel om jouw wijnfles goed op te laten vallen. Voor het ontwerpen van een goed wijnetiket zijn er een aantal punten waarmee je als producent rekening mee moet houden. Wij bij Eshuis denken graag met je mee, zodat jij een perfect wijnetiket kunt maken. Dit zijn 4 tips voor het ontwerpen van je eigen wijnetiket:

1. Laat de merkidentiteit overkomen op je eigen wijnetiket

Voordat je begint met het ontwerpen van je etiketten, is het van cruciaal belang om te bepalen welke boodschap of gedachte je wilt overbrengen naar de gebruiker. Merkidentiteit speelt een belangrijke rol bij het laten zien wie je bent en wat je wilt uitstralen. Het is essentieel om vooraf te bepalen waar je de focus op wilt leggen in het ontwerp van je etiketten. Denk hierbij aan het zorgvuldig gebruik van kleuren, grafische vormgeving en het toepassen van je logo op het wijnetiket.

2. Kies de juiste kleuren voor je ontwerp wijnetiket die bij product, doelgroep en bedrijf passen

Kleuren geven uitstraling aan het ontwerp van je wijnetiket. Hiermee straal je de kenmerken van het bedrijf uit. Het is ook belangrijk de kleuren te gebruiken die bij het bedrijf passen. 80% van de mensen zegt namelijk dat kleur merkbekendheid bevorderd. Bepaal daarom tijdens het ontwerpen van je etiket goed het gebruik van kleuren ook op de doelgroep die je voor ogen hebt om zo je doelgroep zo optimaal mogelijk te bereiken.

Daarnaast is het ook belangrijk te weten dat kleuren zelf ook al bepaalde associaties hebben. De kleur blauw wordt in verband gebracht met koud, waarbij de kleur rood voor liefde en warmte staat. Ook het verschil in doelgroep komt in het gebruik van kleur naar voren. Een mannenproduct heeft over het algemeen andere kleuren dan een product voor vrouwen. WebFX laat in hun blog duidelijk zien wat van invloed kleur heeft op de gedachten van de mens en wat dit voor jouw wijnfles kan betekenen.

3. Verwerk de juiste informatie op je wijnetiket met een goed lettertype

Bij het verwerken van informatie op een wijnetiket is het essentieel om een goed leesbaar lettertype te gebruiken. Wees voorzichtig met het gebruik van te kleine of decoratieve lettertypen die het etiket moeilijk leesbaar kunnen maken. Het lettertype speelt, samen met het kleurgebruik, een belangrijke rol bij de uitstraling van je wijnetiket.

4. Kies het juiste materiaal en de vorm bij het maken van je wijnetiket

Een wijnetiket maken kan in veel verschillende vormen en materialen. Met een wijnetiket kun je ten eerste kiezen uit de vormen: Rechthoekig, vierkant rond en ovaal. Mocht dit nog niet de gewenste vorm zijn, kun je ook gaan voor een unieke stansvorm. Nadat je de vorm van het ontwerp wijnetiket hebt bepaald is het materiaal van je etiket ook bepalend voor de uitstraling. Elk type materiaal heeft zijn eigenschappen en voordelen. Hier komen we later nog op terug!

Bestel hier jouw eigen wijnetiketten of stickers

 • Direct bestellen
  Wijnetiketten
  Wijnetiketten
  Bestel hier jouw wijnetiketten op rol | Beschikbaar vanaf kleine oplages | Snelle levertijd; vijf werkdagen | Gratis levering in Nederland | Stel jouw wijnetiket samen
 • Direct bestellen
  Etiketten op rol
  Etiketten op rol
  Bestel makkelijk en snel jouw zelfklevende etiketten op rol | Vanaf 50 stuks | Binnen vijf werkdagen geleverd | Gratis verzending in NL | Bekijk meteen jouw prijs
 • Direct bestellen
  Formaat_500_x_375_-_logo_stickers_3.jpg
  Logo stickers
  Bestel makkelijk en snel logostickers | Vanaf 50 stuks | Binnen vijf werkdagen geleverd | Gratis verzending in NL | Bekijk meteen jouw prijs
 • Direct Bestellen
  Transparante_etiketten_op_flesje.png
  Transparante Etiketten
  Transparante etiketten bestellen | Kies het gewenste formaat en de juiste afwerking voor jouw wijnfles | Gratis verzending in NL | Binnen 5 werkdagen geleverd

Wat moet er allemaal verplicht op een wijnetiket staan? 

Volgens de regelgeving kunnen de exacte vereisten voor wijnetiketten variëren afhankelijk van het land en de specifieke wijnwetgeving. Naast deze specifieke regels per land, zijn er ook een aantal algemene regels die verplicht moeten worden vermeld op een wijnetiket. Hier zijn enkele verplichte punten die altijd vermeld moeten worden op een wijnetiket:

 • Naam van de wijnproducent: Dit is de naam van het wijnhuis, de wijnmakerij of het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de productie van de wijn.

 • Herkomstbenaming: Dit geeft aan waar de wijn vandaan komt, zoals een specifieke wijngaard, een wijnstreek of een land.

 • Alcoholpercentage: Het alcoholpercentage van de wijn moet meestal als percentage op het etiket vermeld worden. 

 • Inhoud: Dit is de hoeveelheid wijn in de fles, meestal uitgedrukt in mililiters of centiliters.
 • Allergeneninformatie: Als de wijn ingrediënten bevat die allergische reacties kunnen veroorzaken, moeten deze op het etiket worden vermeld.

 • Waarschuwingen: Afhankelijk van de wetgeving kunnen er bepaalde verplichte waarschuwingen zijn, zoals "Bevat" of "Alleen voor volwassenen". 

 • Indentificatienummer: Een identificatienummer dat de partij of het lot van de wijn aangeeft. Dit gaat over de traceerbaarheid en kwaliteitscontrole.

Naast deze vaste eisen voor een wijnetiket, zijn er een aantal nieuwe ontwikkelingen op komst. Per 8 december 2023 zijn er nieuwe regels omtrent de verplichtingen die op een wijnetiket moeten worden vermeld. Over deze ontwikkeling moet je goed geïnformeerd zijn, want het niet naleven van de regels kan ervoor zorgen dat jouw wijn van de markt kan worden gehaald. Dit willen wij natuurlijk samen met jou voorkomen. Lees je daarom goed in over de nieuwe EU-regels omtrent wijnetiketten per 8 december 2023. 

Van welke materialen kan ik mijn wijnetiket maken?

Tijdens het samenstellen van jouw wijnetiket kun je kiezen uit twee verschillende materialen: papier en kunststof. Onder deze twee materialen vallen in totaal 8 verschillende soorten etiketten. Elke type etiket heeft weer zijn eigen voordelen en unieke eigenschappen. Deze kun je bekijken op de etiketten-vergelijker. Mocht je nou al echt nieuwsgierig zijn geworden naar onze materialen? Je kunt onze materialen ook gemakkelijk thuis ontvangen. Vraag een gratis sample pakket aan om de mogelijkheden te bekijken.

Naast dat onze wijnetiketten van hoge kwaliteit zijn, speelt duurzaamheid ook een bepalende rol binnen ons bedrijf. Dit laten wij graag aan je zien! De etiketten die wij leveren zijn FSC® gecertificeerd. Dit keurmerk verzekert dat de grondstoffen afkomstig zijn uit goed beheerde bossen. Daarnaast zijn al onze etiketten ook PVC-vrij. 

Vraag een gratis sample pakket aan

Eigen wijnetiketten bestellen doe je bij Eshuis

Nu je alles weet over hoe etiketten te maken is het tijd om door te pakken. Etiketten bestellen kan eenvoudig via onze webshop. Laat je wijnetiketten drukken bij Eshuis. Ben je bezig met het ontwerpen van etiketten voor champagne, prosecco of cava flessen? Champagne met eigen etiket bestellen is ook een mogelijkheid bij Eshuis. Je krijgt deze etiketten op rol geleverd. Voor grote oplage etiketten kun je contact met ons team opnemen.

Wil je meer weten over het ontwerpen van een etiket? Ook dat vertellen wij je graag. Bij het maken van een etiket moet je goed rekening houden met welk kleursysteem jij werkt. Je kunt je etiket ontwerpen in CMYK en RGB. Wij vertellen je graag meer over welk kleursysteem het beste is om jouw ontwerp etiket mee te maken. Met onder andere CMYK kun je een goudkleurig metallic kleur maken. Hierdoor valt jouw etiket net wat meer op ten opzichte van de rest. Lees hier alles over in CMYK goud. Neem gerust een kijkje tussen onze blogs om de informatie te krijgen die jij nodig bent voor jouw etiketten.