Wijnetiket maken: 4 Tips om zelf je wijnetiket te maken!

Hoe maak je een wijnetiket? 4 tips voor het zelf maken van je wijnetiket!

Na het wijn maken is het tijd om je product tot een mooi geheel te maken. Hierbij is het zelf maken van een wijnetiket een belangrijk onderdeel om jouw wijnfles goed op te laten vallen. Voor het ontwerpen van een goed wijnetiket zijn er een aantal punten waarmee je als producent rekening mee moet houden. Wij bij Eshuis denken graag met je mee, zodat jij een perfect wijnetiket kunt maken. Dit zijn 4 tips voor het maken van je eigen wijnetiket:

1. Laat de merkidentiteit overkomen op je eigen wijnetiket

Het is als eerste belangrijk te weten welke boodschap of gedachte je wilt overbrengen aan de gebruiker. Merkidentiteit laat zien wie je bent en wat je wilt uitstralen. Bepaal van te voren waar je de focus op wilt leggen met het ontwerp van je etiketten. Hierbij denken we aan het juiste gebruik van kleuren, grafische vormgeving en het toepassen van logo’s.

2. Kies de juiste kleuren voor je ontwerp wijnetiket die bij product, doelgroep en bedrijf passen

Kleuren geven uitstraling aan het ontwerp van je wijnetiket. Hiermee straal je de kenmerken van het bedrijf uit. Het is ook belangrijk de kleuren te gebruiken die bij het bedrijf passen. 80% van de mensen zegt namelijk dat kleur merkbekendheid bevorderd. Bepaal daarom tijdens het ontwerpen van je etiket goed het gebruik van kleuren ook op de doelgroep die je voor ogen hebt om zo je doelgroep zo optimaal mogelijk te bereiken.

Daarnaast is het ook belangrijk te weten dat kleuren zelf ook al bepaalde associaties hebben. De kleur blauw wordt in verband gebracht met koud, waarbij de kleur rood voor liefde en warmte staat. Ook het verschil in doelgroep komt in het gebruik van kleur naar voren. Een mannenproduct heeft over het algemeen andere kleuren dan een product voor vrouwen. WebFX laat in hun blog duidelijk zien wat van invloed kleur heeft op de gedachten van de mens en wat dit voor jouw wijnfles kan betekenen.

3. Verwerk de juiste informatie op je wijnetiket met een goed lettertype

Wanneer je informatie verwerkt op je etiket is het van belang een duidelijk leesbaar lettertype te gebruiken. Pas op met het gebruik van te kleine of decoratieve lettertypen die het etiket moeilijk leesbaar maken. Het lettertype is naast het kleurgebruik net zo belangrijk voor de uitstraling van je wijnetiket. 

4. Kies het juiste materiaal en de vorm bij het maken van je wijnetiket

Een wijnetiket maken kan in veel verschillende vormen en materialen. Met een wijnetiket kun je ten eerste kiezen uit de vormen: Rechthoekig, vierkant rond en ovaal. Mocht dit nog niet de gewenste vorm zijn, kun je ook gaan voor een unieke stansvorm

Nadat je de vorm van het ontwerp wijnetiket hebt bepaald is het materiaal van je etiket ook bepalend voor de uitstraling. Elk type materiaal heeft zijn eigenschappen en voordelen. Hier komen we later nog op terug!

Bestel hier jouw eigen wijnetiketten of stickers

 • Direct bestellen
  Formaat_500_x_375_-_Etiketten_op_rol.jpg
  Etiketten op rol
  Bestel makkelijk en snel jouw zelfklevende etiketten op rol | Vanaf 50 stuks | Binnen vijf werkdagen geleverd | Gratis verzending in NL | Bekijk meteen jouw prijs
 • Direct bestellen
  Wijnetiketten
  Wijnetiketten
  Bestel hier jouw wijnetiketten op rol | Beschikbaar vanaf kleine oplages | Snelle levertijd; vijf werkdagen | Gratis levering in Nederland | Stel jouw wijnetiket samen
 • Direct bestellen
  Formaat_500_x_375_-_logo_stickers_3.jpg
  Logostickers
  Bestel makkelijk en snel logostickers | Vanaf 50 stuks | Binnen vijf werkdagen geleverd | Gratis verzending in NL | Bekijk meteen jouw prijs
 • Direct Bestellen
  Format_700_x_500_-_Royal_Club_-_Inspiratiepagina_food_-_Verhaal_Royal_Club_1.jpg
  Transparante Etiketten
  Transparante etiketten bestellen | Kies het gewenste formaat en de juiste afwerking voor jouw wijnfles | Gratis verzending in NL | Binnen 5 werkdagen geleverd

Wat moet er allemaal op een wijnetiket staan? 

Tijdens het proces van het wijnetiket maken en ontwerpen zijn er naast de opmaak een aantal regels wat er op een wijnetiket vermeld moeten zijn. Er zijn een aantal verplichte regels waar een etiket voor een wijnfles aan moet voldoen. Dat is per type wijnfles anders. Maar er zijn 5 punten waaraan een wijnetiket altijd aan moet voldoen:

 • De verkoopbenaming van het type wijn
 • De inhoud
 • Het alcoholpercentage
 • Het land van herkomst
 • De naam van de bottelaar of bedrijf 

Daarnaast zijn er nog een aantal punten die je vrijwillig kunt toevoegen. Hierbij kun je denken aan het wijnoogstjaar, druivenras, specifieke regio of productiemethoden. Ga goed na wat van belang kan zijn voor jouw doelgroep. 

Hoe groot is een wijnfles etiket? 

Een wijnetiket maken kan in verschillende afmetingen. De meest voorkomende afmetingen voor wijnetiketten zijn:

 • 50 x 50 mm
 • 60 x 80 mm
 • 90 x 110 mm
 • 75 x 100 mm

Natuurlijk kun je ook een ander formaat wijn met eigen etiket kiezen die beter aansluit op de fles wijn. Aan de hand van het type wijnfles is er altijd een goed passend etiket beschikbaar!

Van welke materialen kan ik mijn wijnetiket maken?

Tijdens het samenstellen van jouw wijnetiket kun je kiezen uit twee verschillende materialen: papier en kunststof. Onder deze twee materialen vallen in totaal 8 verschillende soorten etiketten. Elke type etiket heeft weer zijn eigen voordelen en unieke eigenschappen. Deze kun je bekijken op de etiketten-vergelijker. Mocht je nou al echt nieuwsgierig zijn geworden naar onze materialen? Je kunt onze materialen ook gemakkelijk thuis ontvangen. Vraag een gratis sample pakket aan om de mogelijkheden te bekijken.

Naast dat onze wijnetiketten van hoge kwaliteit zijn, speelt duurzaamheid ook een bepalende rol binnen ons bedrijf. Dit laten wij graag aan je zien! De etiketten die wij leveren zijn FSC® gecertificeerd. Dit keurmerk verzekert dat de grondstoffen afkomstig zijn uit goed beheerde bossen. Daarnaast zijn al onze etiketten ook PVC-vrij. 

Vraag een gratis sample pakket aan

Eigen wijnetiketten maken voor verschillende evenementen en feesten

Wijnetiketten nodig voor evenementen of feesten? Eigen wijnfles etiketten zijn voor veel verschillende soorten evenementen en feesten te gebruiken. Een wijnetiket is te gebruiken voor onder andere bruiloften, jubilea en 50 jaar verjaardagen. Ook op zakelijk niveau is een wijnfles met eigen etiket een bijzonder geschenk. Je kunt je wijnfles met eigen etiket gebruiken als relatiegeschenk met de feestdagen, op beurzen en op open dagen. 

Nu je alles weet over hoe etiketten te maken is het tijd om door te pakken. Etiketten bestellen kan eenvoudig via onze webshop. Laat je wijnetiketten drukken bij Eshuis. Ben je bezig met het ontwerpen van etiketten voor champagne, prosecco of cava flessen? Champagne met eigen etiket bestellen is ook een mogelijkheid bij Eshuis. Je krijgt deze etiketten op rol geleverd. Voor grote oplage etiketten kun je contact met ons team opnemen.

Wil je meer weten over het ontwerpen van een etiket? Ook dat vertellen wij je graag. Bij het maken van een etiket moet je goed rekening houden met welk kleursysteem jij werkt. Je kunt je etiket ontwerpen in CMYK en RGB. Wij vertellen je graag meer over welk kleursysteem het beste is om jouw ontwerp etiket mee te maken. Met onder andere CMYK kun je een goudkleurig metallic kleur maken. Hierdoor valt jouw etiket net wat meer op ten opzichte van de rest. Lees hier alles over in CMYK goud. Neem gerust een kijkje tussen onze blogs om de informatie te krijgen die jij nodig bent voor jouw etiketten.