Wat is een biologisch afbreekbare verpakking?
Als bedrijf wil je natuurlijk een steentje bijdragen aan een duurzame maatschappij. Eén van de eerste stappen die je kunt zetten is het investeren in biologisch afbreekbare verpakkingen. De term biologisch afbreekbaar geeft aan of je materiaal afbreekbaar, ook wel composteerbaar, is. De biologisch afbreekbare verpakkingen kunnen door micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels, worden afgebroken tot water, methaan of CO2.
Welke milieuvriendelijke verpakkingen zijn er?
Voor welk duurzaam verpakkingsmateriaal kun je het beste kiezen, met het oog op milieuvriendelijkheid? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Er zijn namelijk veel factoren die meespelen. Wat wel goed is om te weten is dat een verpakking als duurzaam wordt bestempeld als deze gerecycled kan worden. Het is daarom van het grootste belang dat consumenten hun afval in de juiste afvalbak gooien. Zo bouwen we samen aan een steeds duurzamere wereld.
Ben je toch benieuwd welke verpakkingen het milieuvriendelijkst zijn? Dan zijn er wel een aantal vuistregels die je kunt aanhouden. Milieu Centraal zegt bijvoorbeeld dat statiegeld het steevast wint van wegwerpverpakkingen. En is papier dan duurzamer dan plastic? In principe wel: één kilo papier veroorzaakt minder broeikasgassen dan één kilo plastic. Maar heb je wel eens gedacht aan de productiebossen die gekapt moeten worden voor papier? Je merkt het al: het is lastig om te zeggen welk verpakkingsmateriaal nu daadwerkelijk het meest duurzaam is.
Wat is het verschil tussen biobased, biologisch afbreekbaar en composteerbaar?
In de zoektocht naar een duurzame verpakking kom je allerlei termen tegen zoals: biobased, biologisch afbreekbaar en composteerbaar. We leggen de verschillen uit:
- Biobased materialen zijn gemaakt van de reststromen van hernieuwbare en natuurlijke grondstoffen. Denk aan plastics gemaakt van suikers, maïs of zetmeel. Dit materiaal is niet persé beter voor het milieu vanwege de CO2 uitstoot bij productie. Het kost meer energie om deze grondstoffen om te zetten in plastic dan plastic op basis van aardolie.
- Een materiaal is biologisch afbreekbaar op het moment dat schimmels en bacteriën het materiaal kunnen afbreken. Externe omstandigheden bepalen hoe snel de verpakking afbreekt, dit kan soms wel jaren duren.
- Composteerbaar is vergelijkbaar met biologisch afbreekbaar. Het grote verschil zit in de periode dat het materiaal afbreekt. Een composteerbaar materiaal betekent dat het binnen 12 weken voor minimaal 90% afgebroken moet zijn in een industriële composteringsinstallatie. Deze condities zijn met een specifieke temperatuur en een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit materiaal moet voldoen aan de Europese norm EN 13432.
- Biobased kunststoffen kun je onderscheiden in wel en niet composteerbaar. Biobased kunststoffen die wel composteerbaar zijn: PHA, PLA, PBS en zetmeel- en cellulose gebaseerde kunststoffen.
Niet composteerbare plastic zijn: bio-PET, bio-PA, bio-PE, bio-PTT en bio-PP.
Door de groeiende vraag naar duurzame materialen en de aandacht voor een beter milieu, is het gebruik van biobased kunststoffen flink toegenomen. Biobased kunststoffen zijn kunststoffen die volledig of deels verkregen zijn uit hernieuwbare grondstoffen. Lees hieronder de voor- en nadelen van biobased kunststoffen:
De voordelen
Een voordeel van deze drie materialen is het feit dat ze zijn vervaardigd uit hernieuwbare en natuurlijke grondstoffen. Er komt een moment dat de aardolie op is en dat we geen plastics hiervan kunnen maken. We hebben nu een alternatief. Daarnaast hebben deze materialen een positieve invloed op het consumentengedrag. De consument wordt zich steeds meer bewust van de verpakkingen en de invloed die een verpakking kan hebben.
De nadelen
Een nadeel is de verwachting die deze materialen oproepen. Het idee dat deze beter zijn voor het milieu terwijl bij de vervaardiging van de plastics meer CO2 vrijkomt. Daarnaast kunnen deze materialen het idee oproepen dat ze afbreekbaar zijn in de natuur. Terwijl we juist zwerfafval willen voorkomen. Geen enkele plastic zal snel afbreken als het rondslingert in de natuur. Het is geen oplossing voor zwerfvuil en de plasticsoep.
Verpakkingen voor jouw milieuvriendelijke producten
Ieder product heeft een etiket nodig wat vertelt welke ingrediënten er in het product verwerkt zijn. Daarnaast is een etiket een perfect middel om jouw product een specifieke uitstraling mee te geven. Een etiket moet natuurlijk direct in het oog springen en je product kunnen onderscheiden van al zijn concurrenten. Daarom kun je via Eshuis een offerte aanvragen voor maatwerk zelfklevende etiketten. Heb je daar vragen over? Of heb je advies nodig over onze duurzame verpakkingen? Neem gerust contact met ons op. Eén van onze collega’s helpt je graag verder!
Webshop voor milieuvriendelijke productverpakkingen en sustainable etiketten
Wil jij namens je bedrijf investeren in duurzame verpakkingen? En wil je deze verpakkingen voorzien van de meest sustainable etiketten? Dan ben je bij Eshuis aan het juiste adres! Je kunt bij ons namelijk ook in kleine oplages duurzame etiketten en stickers bestellen. Je hebt de keuze uit twee verschillende duurzame materialen: duurzaam kunststof (wit) en FSC®-papier (wit, zilver en authentiek). Hieronder vertellen we graag wat meer over deze materialen.
Kunststof duurzame stickers en etiketten
Wil je je verpakking eco-friendly voorzien van een sticker of etiket? Kies dan voor een kunststof etiket of sticker. Deze bestaan namelijk uit restproduct uit de pulpproductie en dus niet afkomstig van fossiele grondstoffen. Naast de standaard milieu-eisen voldoen deze etiketten en stickers aan de gestelde voorschriften voor voedselveiligheid. Kunststof stickers drukken en etiketten zijn dus een ecologische en milieubewuste keuze.
Papieren sustainable stickers en etiketten
Naast de kunststof verpakkingen bieden we ook duurzame stickers en etiketten van papier. Deze etiketten op rol zijn FSC® gecertificeerd. Dat houdt in dat de grondstoffen van deze papieren stickers en etiketten afkomstig zijn uit een verantwoord beheerd bos. De schakels erna, van de zagerij tot aan de drukkerij, dienen ook aan deze eisen te voldoen. Pas dan mag je het FSC®-logo vermelden op je etiket.