Wat is de PPWR?
De PPWR is een wetvoorstel die als herziening van de huidige regels vanuit de Europese Unie voor verpakkingsafval wordt gezien. De afkorting PPWR staat voor de Packaging and Packaging Waste Regulation. Deze dagen geldt de PPWD (Packaging and Packaging Waste Directive) nog. De PPWD is sinds de jaren 90 tot stand gekomen.
In 2022 heeft de Europese Commisie een voorstel gemaakt om de PPWD te herzien. Dit was omdat ze hadden vastgesteld dat de PPWD-richtlijnen de vermindering van verpakkingsafval niet goed genoeg tegenging. Vanuit hier is het nieuwe wetsvoorstel, de PPWR, naar voren gekomen. Het doel van de PPWR is om de impact van verpakkingsafval op het milieu te verlagen. Daarnaast zorgt de PPWR voor gelijkheid tussen producenten binnen de Europese Unie van verpakkingen. Producenten moeten hierbij aan dezelfden eisen voldoen omtrent verpakkingen en etiketten.
De PPWR is nog niet definitief. In maart 2024 is een akkoord gekomen vanuit het Europees Parlement op het wetsvoorstel. Verdere details over de implementatie van de nieuwe wet zijn nog niet gesteld. Naar verwachting wordt er over de richtlijnen en implementatie voor verpakkingen en verpakkingsafval eind 2024 meer duidelijk.
Wat zijn de belangrijkste punten van de PPWR?
De nieuwe richtlijnen van de PPWR hebben als doel de milieueffecten van verpakkingen en verpakkingsafval te verminderen. Daarom zullen de nieuwe richtlijnen van de PPWR impact hebben op jouw als bedrijf en op je verpakkingen. De belangrijkste richtlijnen van de PPWR zijn:
1. Recycling: de PPWR stelt dat vanaf 2030 alle verpakkingen recyclebaar moeten zijn. Dit moet op een economisch haalbare manier zijn voor alle Europese landen. Dit wordt gedaan aan de hand van een aantal richtlijnen.
Vanaf 2030 moeten kunststof verpakkingen gemiddeld de volgende percentages post-consumer recyclaat (PCR) bevatten:
- Contactgevoelige verpakkingen
PET als hoofdbestanddeel: 30%
Alles anders dan PET: 10%
- Per 1 januari 2040 zal dit stijgen naar:
PET als hoofdbestanddeel: 50%
Alles anders dan PET: 25%
- Niet contactgevoelig
Alle kunststoffen: 35%
Per 2040 zal het minimumaandeel van alle kunststoffen stijgen naar 65%
- Plastic flessen voor eenmalig gebruik
SUP: 30%
Per 2040 zal dit minimumaandeel van SUP stijgen naar 65%
2. Verpakkingen worden ingedeeld op basis van een recyclingscore vanuit de Design for Recycling-richtlijnen (DfR). Jouw verpakking wordt op basis van deze richtlijnen een score van A-E toegekend. Tegen 2030 zal jouw verpakking een recyclingscore moeten hebben van A-C om te voldoen aan de nieuwe normen. Tegen 2038 zal dit A-B zijn.
3. Etikettering van DRS-verpakkingen met een eenzijdig logo: DRS-verpakkingen moeten een eenzijdig logo plaatsen op de verpakking, zoals in de afbeelding hieronder getoond. Dit om recycling voor de consument te vereenvoudigen.
4. Label/QR-code: Op de verpakking van jouw product moet een label/qr-code geplaatst worden waarbij je informatie over hoe de verpakking herbruikbaarheid mogelijk maakt.
5. Afvalvermindering: Europese landen moeten het verpakkingsafval met een vast percentage per 5 jaar verminderen. De PPWR stelt dat dit per 2030 met 5% moet zijn, in 2035 10% en in 2040 een vermindering van 15% verpakkingafval.
6. Verbod soorten verpakkingen: Vanaf 1 januari 2030 geldt er een verbod op een aantal plastic verpakkingssoorten. Dit zijn verpakkingen gebruikt voor eten en drinken (plastic bekers en bakjes), individuele zakjes voor sauzen en conserven. Vooral binnen de horeca zal dit invloed hebben.
7. Overbodige ruimte: Vanaf 1 januari 2030 mag er in een verpakking maximaal 50% overbodige ruimte zijn.
8. Stofvermindering: Materialen mogen niet meer dan 100mg/kg van de stoffen lood, cadmium, kwik en zeswaardig chroom bevatten.
9. PFAS: Het PPWR verbiedt verpakkingen die met levensmiddelen in contact komen om PFAS te bevatten of boven de vastgestelde drempels komen. (art. 5 PPWR)
Wat houdt de PPWR in voor jouw verpakking of bedrijf?
De PPWR kan invloed hebben om jouw verpakkingen. Omdat deze regelgeving nog niet van kracht is, is het als bedrijf belangrijk om je goed in te lezen om aan deze regelgeving te voldoen.
In de PPWR zijn er ook regels omtrent materialen van etiketten. We denken graag met je mee om jouw verpakking te verduurzamen, zodat het voldoet aan de PPWR. Wist je bijvoorbeeld dat Eshuis PFAS-vrije etiketten drukt? Met PFAS-vrije etiketten voldoe jij al meteen aan een stap van de PPWR regelgeving. Neem gerust contact met ons op voor advies over het verduurzamen van jouw verpakking.