De SUP-richtlijn

De Single Use Plastics richtlijn,
wegwerpverpakkingen worden verleden tijd

Sinds 1 juli 2021 is de Single Use Plastics richtlijn van de EU in werking. Dit houdt in dat sinds deze dag statiegeld wordt gevraagd op kleine plastic flesjes. De Single Use Plastics richtlijn heeft een grote invloed op wegwerpverpakkingen en producten die plastic bevatten. Grote kans dat deze richtlijn ook op jou als producent invloed heeft. De SUP richtlijn startte met maatregelen voor wegwerkproducten en de komende jaren zullen ook nieuwe maatregelen ingaan.

Op deze pagina gaan wij dieper in op de SUP richtlijn en wat dit betekent voor jou als producent.

Duurzame shrink sleeves met perforatie
Shrink sleeve met perforatie

Het doel van de SUP richtlijn

Achter de nieuwe richtlijn voor plastics schuilt een duidelijk doel. De overheid omschrijft het doel als volgt: “De hoeveelheid wegwerpplastic in zeeën neemt jaarlijks toe. Plastic soep is een groot milieuprobleem. Plastic bevat vaak giftige stoffen en wordt niet in de natuur afgebroken zoals bijvoorbeeld papier. Veel dieren eten per ongeluk de plastic resten, bijvoorbeeld zeeschildpadden, zeehonden, verschillende soorten vissen en schaaldieren. De dieren kunnen hier ziek van worden. Ook komen de plastic resten terug in de voedselketen. Europa wil dit tegengaan en daarom is de SUP-richtlijn opgesteld.”

De plastic soep bestaat uit allerlei verschillende plastics. De grootste vervuilers zijn plastics voor eenmalig gebruik:

  • Drankverpakkingen (inclusief doppen en deksels) (21%);
  • Filters van sigaretten (19%);
  • Wattenstaafjes (12%);
  • Zakjes en wikkels (9%);
  • Hygiëneproducten (vochtige doekjes en maandverband) (8%);
  • Lichtgewicht draagtassen (6%);
  • Bestek, borden, roerstaafjes en rietjes (4%);
  • Bekers voor dranken (3%);
  • Ballonnen en ballonnenstokjes (2%);
  • Houders voor voedingsmiddelen (2%).

Om deze redenen focussen de richtlijnen van de EU zich op de single use plastics. De plastic soep wordt hierdoor aangepakt bij de bron van het probleem. Wegwerpplastic is daarom sinds 2021 verboden. De Europese Unie wil graag meer plastic gaan inzamelen en recyclen, zodat het plastic in de natuur wordt verminderd. Hier is de Europese Single-use plastic richtlijn (SUP richtlijn) voor opgezet.

Hiernaast is het wettelijk vastgelegd dat 90% van alle plastic en glazen verpakkingen moeten worden ingezameld en hergebruikt. Of dat de grondstof wordt gerecycled. Momenteel wordt dit percentage alleen behaald in landen waar statiegeld op deze verpakkingen wordt geheven. Om deze reden richt Nederland zich op de richtlijnen van de Europese Unie en wordt er sinds 1 juli 2021 ook statiegeld geheven op kleine plastic flesjes. Eind 2022 zal ook statiegeld op blikverpakkingen worden ingevoerd.

Formaat_560_x_526_-_SUP_1.jpg
Formaat_560_x_526_-_SUP_2.jpg
Formaat_560_x_526_-_SUP_3.jpg

Wat betekent het voor bedrijven en verpakkingen?

Sinds 1 juli 2021 geldt dus een verbod op wegwerpplastic. Dit houdt in dat voorraden van deze producten niet meer aangevuld mogen worden. Daarnaast moeten een aantal verpakkingen worden voorzien van een verplichte markering, die aangeeft dat het product gemaakt is van plastic of plastic bevat. Eshuis kan jou hierbij helpen, óók bij veel verschillende designs. Binnen no-time heb je al jouw producten voorzien van een etiket, shrink sleeve of flexibele verpakkingen met de juiste markering, die voldoet aan de SUP-richtlijn. De nieuwe markering kan je hier downloaden.

Wil jij weten of je de komende jaren jouw verpakking moet aanpassen en wat er dan aangepast moet worden? Het KIDV heeft een handige beslisboom ontwikkeld. Klik hieronder op één van de linkjes, beantwoord de vragen en krijg antwoord op jouw vraag. 

Welke SUP maatregelen zijn op jou van toepassing?

De SUP directive van de Europese Unie bestaat uit verschillende artikelen. Elk artikel vertegenwoordigt een maatregel:

  • Artikel 4 - Consumptievermindering;
  • Artikel 5 - Beperkingen in de handel brengen;
  • Artikel 6 - Productvereisten;
  • Artikel 7 - Markeringsvoorschriften;
  • Artikel 8 - Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid;
  • Artikel 9 - Gescheiden inzameling;
  • Artikel 10 - Bewustmakingsmaatregelen.

Hieronder vind je een overzicht van welke artikelen betrekking hebben op welke verpakkingen:

Item

Artikel 4

Artikel 5

Artikel 6

Artikel 7

Artikel 8

Artikel 9

Artikel 10

Drankverpakkingen

 

X

X

 

X

X

X

Zakjes en wikkels

 

 

 

 

X

 

X

Drankbekers

X

X

 

X

X

 

X

Rietjes en bestek

 

X

 

 

 

 

 

Houders van voedingsmiddelen

X

X

 

 

X

 

X

Wanneer gaan de maatregelen in?

De wetgeving is op 1 juli 2021 van start gegaan. Maar de SUP richtlijn bestaat uit verschillende specifieke maatregelen, die op verschillende momenten ingaan of al in zijn gegaan:

Jaartal

Maatregel

2021

Lidstaten moeten zorgen voor minder gebruik van plastic on-the-go verpakkingen (zoals drinkbekers en voedselcontainers);

Er komt een verbod op plastic wegwerpproducten. Bijvoorbeeld plastic bordjes, plastic bestek, plastic roerstaafjes en rietjes;

Er komt een voorschrift op hygiëneproducten (zoals vochtige doekjes, tampons en maandverband), tabaksproducten en drinkbekers. Hierop staat bij welk afval dit hoort (hoe af te danken). Ook staat er informatie op over de kunststoffen in het product en welk gevolg dit heeft op het milieu;

2024

Doppen en deksels moeten vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen. Zo worden ze automatisch ingeleverd voor recycling;

2025

PET-flessen moeten voor minstens 25% uit gerecyclede kunststoffen bestaan.

Moet minimaal 77% van alle plastic drinkflessen tot 3 liter worden ingezameld.

2029

Minimaal 90% van alle plastic drinkflessen tot 3 liter moet worden ingezameld.

2030

PET-flessen moeten voor minstens 30% uit gerecyclede kunststoffen bestaan.

Producenten worden verantwoordelijk voor (zwerf)afval van een aantal van hun producten. Dit gaat over o.a. drank- en voedselverpakkingen, drinkbekers, lichte plastic tassen, vochtige doekjes, tabaksproducten (met filters), ballonnen en vistuig. Producenten moeten onder meer zorgen voor de inzameling, het vervoer en de verwerking van die plastic producten. En voor bewustwording van de consument;

De overheid gaat consumenten informatie geven over herbruikbare alternatieven voor deze plastic producten. En over mogelijkheden voor goed afvalbeheer (hoe afval af te danken). Ook krijgen consumenten informatie over het gevolg van dit plastic afval op het milieu.

Ontdek onze services. Download de algemene brochure.

Meer leren over de mogelijkheden bij Eshuis?

Download de brochure

Grote oplage etiketten of maatwerk nodig? Via ons offerteformulier kun je eenvoudig informatie aanvragen. Direct mailen kan uiteraard ook, stuur je aanvraag naar maatwerk@eshuis.nl. We nemen op werkdagen binnen 24 uur contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Heb je etiketten nodig in een kleine oplage? Etiketten bestellen kan in onze webshop. Stel jouw zelfklevende etiketten op rol online eenvoudig samen. Binnen 5 werkdagen geleverd!

De tekst is geschreven op basis van de volgende bronnen: