Ode aan bierbrouwers en horecaondernemers tijdens internationale dag van het bier
Vandaag is het de internationale dag van het bier. Sinds 2012 vindt dit event elk jaar de eerste vrijdag van augustus plaats. Normaal gesproken is het dé start van menig bierfestivals over heel de wereld, zoals ook het Internationales Berliner Bierfestival. Uiteraard is dit jaar alles anders vanwege COVID-19.
En daar staan we graag vandaag even extra bij stil. De afgelopen 20 jaar is ontzettend veel veranderd rondom het brouwen van bier. Het aantal craft brouwers is expontieel gestegen in Nederland en in het buitenland. Hoe de markt er einde van dit jaar uit ziet, dat is voor velen de grote hamvraag.
Tijd dus voor een kijkje in de keuken bij menig bierbrouwers en horecaondernemers op deze Internationale bierdag. We kunnen wel stellen dat het echte ondernemers zijn en dat ze niet stil hebben gezeten. Lees verder en leer van het ondernemerschap van deze brouwerijen:
Lockdown editions, survival kits en live tastings
Deze activiteiten hebben Dutch Bargain de crisis doorgeholpen. Al jaren timmert deze brouwerij aan de weg om een mooi merk neer te zetten. Ze zijn hard getroffen door de coronacrisis. Maar dankzij hun creatieve ideeën en hard werken komen zijn de crisis door. Vrij snel zijn ze gestart met de online verkoop van hun bieren. Dit werd een hit! Meer dan duizend pakketten werden verkocht. Ze hebben daarom snel een echte webshop gebouwd, hier kunnen consumenten nog steeds de bieren bestellen van Dutch Bargain.
Crowdfunding en personeel met hart voor de zaak
Puik Bieren uit Apeldoorn staat bekend om haar bieren met unieke designs. Met veel passie combineerden ze het liefst wilden doen: “Het brouwen van ons eigen bier, in onze eigen unieke brouwerij/ proeflokaal.” Maar toen kwam COVID-19. Het proeflokaal van Puik Bieren was net 11 dagen open toen ze de deuren moesten sluiten vanwege de maatregelen. Ze belandden tussen wal en schip en konden geen aanspraak maken op de overheidsregelingen. Puik moest noodgedwongen medewerkers ontslaan, terwijl ze net begonnen waren. Dat het team van Puik bieren de brouwerij met proeflokaal een warm hart toedraagt, dat werd wel duidelijk. De medewerkers zijn meteen in actie gekomen met een crowdfunding. Er werd massaal gedoneerd en bieren gekocht om deze brouwerij te ondersteunen. Consumenten komen graag in het proeflokaal en houden van de bieren met de prachtige designs! Saamhorigheid en support your local op en top!
We zijn nu een paar maanden verder en de horeca is nog niet op het oude niveau. En daarmee blijft de uitdaging bestaan voor deze brouwerij. Zoals Astrid zei: “Laten ze maar snel komen met een vaccin, dan kunnen we weer terug naar het oude.”
Samenwerken met lokale ondernemers
Ook voor Eggens Craftbeer brak een spannende tijd aan. De bieren worden voornamelijk verkocht via slijteren en de horeca. Omdat één verkoopkanaal volledig wegviel is de brouwerij zich gaan focussen op de slijterijen. Samen met verschillende slijters zijn allerlei bierpakketten samengesteld. In één pakket zaten bieren van verschillende brouwerijen. Het was een succes! De slijteren hebben gezamenlijk honderden pakketten verkocht.
Daarnaast is een pakket samengesteld met Bistro Bommen Berend; een burger met friet + een heerlijk biertje. Dit was ook een succesvolle samenwerking.
Wat opvallend is, is dat Eggens niet online is gegaan met het bier. Een bewuste keuze om de lokale slijterijen ook te steunen, #supportyourlocal.
Fun fact: de dame op het etiket heeft een tattoeage in haar hals van de persoon die symbool staat voor het Gronings Ontzet in 1672, zijn bijnaam was Bommen Berend. Daarnaast staan alle tattoeages symbool voor iets typisch Gronings.
Thuis bierproeverijen organiseren
Een beetje bierkenner is vast wel bekend met de Burg Bieren Bierwinkel, ze hebben maar liefst 3000 verschillende speciaalbieren in hun winkel staan. De Burg Bier Brouwerij is onderdeel van de winkel en Biercafé de Hazeburg. Het bier dat ze zelf brouwen wordt verkocht in de winkel of geserveerd in het café.
Aan het begin van de coronamaatregelen hebben zij het café gesloten en zijn ze gestopt met het brouwen van bier. Ze hebben toen een verschuiving gezien van café naar de winkel. Mensen kwamen massaal naar de winkel om de meest unieke bieren in te slaan voor een zelfgeorganiseerde bierproeverij. In de winkel heeft men hard moeten werken om de schappen contstant bij te vullen.
Daarnaast hebben ze in het café juist de tijd genomen voor allerlei klussen die normaal gesproken bleven liggen. Denk aan het repareren van stoelen en banken, het schilderen van een muurtje en alles even grondig schoonmaken. En ze hebben hun Bed & Bier geopend. Inmiddels is het café weer open en worden gasten verwelkomd op 1,5 meter.
De kracht van Sangria
En dan hebben we nog Little Miss Sangria, eigenlijk een vreemde eend in de bijt tussen deze bierbrouwers. Maar we slaan hen niet over.
Little Miss Sangria is een shared dining restaurant in Den Haag. Net als Puik bieren opende ze in maart haar deuren, om vervolgens weer te moeten sluiten vanwege de coronamaatregelen. Ontzettende pech voor deze startende onderneming. Gelukkig hebben de beroemde Sangria’s dit restaurant door de coronacrisis geholpen. Verkrijgbaar in een borrelbox (voor thuis?) of gewoon los. Consumenten maakten er vaak thuis een feestje van in de horecalockdown. Met een heerlijke sangria of speciaal biertje. Deze ondernemer heeft daar slim op ingespeeld.
Inmiddels heeft het restaurant haar deuren weer geopend en is iedereen welkom om hier heerlijk te dineren. Uiteraard zijn de eigen gemaakt sangria’s ook nog voor thuis te koop.
Internationale dag van het bier, na Corona?
Corona heeft veel teweeg gebracht voor menig ondernemer. Dat is wel duidelijk. De vraag is nu hoe de economie zich hersteld en of de acties van deze ondernemers voldoende waren om te blijven bestaan. Gelukkig willen consumenten graag blijven genieten en buiten de deur eten of drinken. Zolang wij als consument bij de lokale ondernemer blijven kopen, voorkomen we de leegstand van horeca en winkelstraat.
Daarom vandaag, een ode aan bierbrouwers en horecaondernemers. Deze dag is ooit gestart om degenen die het bier mogelijk maken te vieren. Dankzij de brouwer, de barman of –vrouw kunnen consumenten blijven genieten van het samenzijn en mooie bieren. Aan hen: bedankt!
Mis jij nog een mooi voorbeeld? Laat het ons weten via webstore@eshuis.nl en wij voegen hun verhaal toe.
#supportyourlocal #samensterk