20 juli 2016

Eshuis BV drukt Marten en Oopjen sleeves voor Rijks museum sponsor Heineken

The new @Heineken @Rijksmuseum bottle has arrived #martenoopjen #bestenjoyedtogether.                                                                                                 

Museumkwaliteit drukwerk

Op een ereplaats naast de Nachtwacht kunnen nu Marten Soolmans en Oopjen Coppit bewonderd worden. Rembrandt schilderde de twee in 1634. Bijna 400 jaar waren de huwelijksportretten in privébezit, maar begin dit jaar kochten Nederland en Frankrijk de twee werken gezamenlijk voor 160 miljoen euro. De portretten hingen in de slaapkamer van baron Guy de Rothschild, bankier in Parijs.


 

Waarom zijn deze schilderijen zo bijzonder?

Dit is het enige paar dat Rembrandt ten voeten uit heeft geportretteerd. Levensgroot, staand en levensecht. Toen Rembrandt deze werken maakte, was hij 28 jaar en schilderde hij pas drie jaar portretten. Het is ongelooflijk om te zien wat hij toen al kon. Als je voor een van de portretten staat, lijkt het alsof je oog in oog staat met iemand uit de zeventiende eeuw.
 

Wie zijn ze?

Stralend en vol vertrouwen in de toekomst zijn Marten en Oopjen door Rembrandt afgebeeld. Het huwelijksportret van het uitgedoste stel, beiden uit een rijke familie, wordt een jaar na hun bruiloft gemaakt. Marten geldt dan met zijn rechtenstudie en als rijke erfgenaam als een veelbelovend man. Oopjen is op het portret zeer waarschijnlijk zwanger van haar eerste kind: Hendrik, die eind juli 1634 geboren wordt. Een mooie hoopvolle toekomst, maar het loopt anders. Hun zoon Hendrik sterft voordat hij een jaar oud is. Marten en Oopjen krijgen daarna nog een zoon en een dochter, maar ook hun dochter overleeft haar kindertijd niet. Van de veelbelovende carrière van Marten komt weinig terecht. Op 28-jarige leeftijd sterft hij plotseling. De oorzaak van zijn dood is onbekend. Oopjen hertrouwt met Maerten Daey, maar het is de vraag of zij dat wel van plan was of dat dit moest vanwege haar zwangerschap. Zes maanden na dit huwelijk bevalt ze namelijk van een zoon, wat aangeeft dat de relatie voorechtelijk begon. Oopjen sterft uiteindelijk op 78-jarige leeftijd.